Wat opvalt in de Oranje-selectie: geen beloning 'TFM', signaal naar De Ligt

Wat opvalt in de Oranje-selectie: geen beloning 'TFM', signaal naar De Ligt

29-09-2017 14:20
30

Dick Advocaat maakte vrijdag zijn selectie bekend voor de cruciale WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Zweden. We zetten acht opvallende zaken op een rij.

Geen oude garde
Waar Oranje de vorige interlandperiode steeds meer op de groep van het WK 2014 ging lijken, is die tendens meteen weer doorbroken. Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder zijn er niet bij. Van Persie is geblesseerd, Sneijder niet wedstrijdfit en Huntelaar gepasseerd. De Ajax-spits legt het volgens Advocaat af tegen Bas Dost, die bij Sporting overigens in Europese duels zijn basisplaats kwijt is.

Wel Van de Beek, geen Amrabat
"Waarom zou ik hem nu al oproepen?", zei Advocaat vrijdag in Zeist over Sofyan Amrabat. Kijkend naar de vorm van dit moment is het geen gewaagde uitspraak dat Amrabat beter in vorm is dan Donny van de Beek, die de voorbije twee Ajax-wedstrijden onvoldoende scoorde. Zou het ook kunnen dat Amrabat gewoon wat meer tijd nodig heeft om zijn keuze Marokko/Nederland te maken?

Hoog aantal spelers uit vorm
Van een hoop geselecteerde spelers kan gezegd worden dat ze niet altijd spelen en/of matig in vorm zijn. Cillessen, Stekelenburg, Blind, Janmaat, De Ligt, Veltman, Van de Beek, Vilhena en Memphis hebben allemaal hun eigen zorgen. Dat zijn negen van de 23 spelers. Voor een allesbeslissend tweeluik een zorgelijk hoog aantal. Tegelijkertijd geeft het aan hoe dun de spoeling voor Advocaat is.

Verdient Hateboer kans?
Hans Hateboer is inmiddels een vaste waarde bij Atalanta Bergamo, speelde donderdag ook weer tegen Lyon, maar wordt opmerkelijk genoeg lager aangeslagen dan Daryl Janmaat. De oud-Feyenoorder staat niet altijd in de basis bij Watford, maar heeft krediet bij Advocaat. De Hagenaar doet wat hij vaker doet: hij gaat op de mensen af die hij kent.

Steun voor De Ligt
Dat Advocaat Matthijs de Ligt erbij houdt, is puur een teken van vertrouwen. De achttienjarige verdediger mist vorm, is bovendien geblesseerd, maar is er toch bijgehaald. Advocaat lijkt hiermee aan te willen geven: je bent voor ons iemand die het in de toekomst moet gaan doen, we laten je niet vallen.

TFM van basis naar afgevallen
Timothy Fosu-Mensah speelde in Frankrijk nog in de Oranje-basis en was daar één van de weinige spelers op wie amper wat aan te merken was. Kenny Tete is de eerste keus van Advocaat, maar dat Fosu-Mensah nu alweer achter Joël Veltman zit, is opvallend. Zeker omdat Veltman bij Ajax ook niet bepaald in zijn beste periode zit. Anderzijds: Fosu-Mensah zit met Crystal Palace óók in zwaar weer.

Tekst gaat verder onder de foto

Geen specialist op links
Daley Blind en Nathan Aké lijken de kandidaten voor de linksbackpositie, maar zijn allebei geen pure linksbacks. Het blijft opvallend dat een speler als Erik Pieters stelselmatig over het hoofd wordt gezien, terwijl hij al jaren wekelijks op die positie in de Premier League speelt. Ook Ridgeciano Haps, één van de Feyenoorders die goed was in Napels, zou niet misstaan.

Stellig over Luxemburg bij Zweden
Geen aanmerking op de selectie, maar evengoed opvallend: Advocaat denkt dat Luxemburg niet met grote cijfers bij Zweden gaat verliezen. "Die winnen niet met 8-0 van Luxemburg, wat is dat nou voor stomme vraag", was Advocaat fel. "Ik verwacht zeker dat Luxemburg weer zo defensief gaat spelen als tegen Frankrijk. Dat zal echt geen grote uitslag worden, dat verwacht ik niet."

(Wout Stravers / VoetbalPrimeur)