'Calvin Stengs had tien jaar geleden nog in de jeugd van Ajax gespeeld'

'Calvin Stengs had tien jaar geleden nog in de jeugd van Ajax gespeeld'

30-09-2017 12:53
12

Een groot deel van de huidige AZ-selectie is afkomstig uit de eigen jeugd. Technisch directeur Max Huiberts merkt dat steeds meer jeugdspelers voor hun kansen willen gaan in Alkmaar, en de interesse van grote clubs dus opzij schuiven.

"Spelers voelen dat het een heel realistische gedachte is dat ze het eerste halen", zegt Huibers in het Algemeen Dagblad. "Alle spelers die vanuit de AZ-opleiding naar een top 3-club zijn gegaan, hebben daar het eerste niet gehaald. Dat zegt toch iets."

Veel van de jeugdspelers van AZ komen uit de regio Amsterdam. Daar is grote concurrentie van Ajax, maar de Alkmaarders weten steeds meer talenten voor zich te winnen. "Onze scouting wordt steeds beter", claimt Huiberts. "En Ajax richt zich ook op het buitenland."

Daarom is het niet meer vanzelfsprekend dat de grootste talenten uit de hoofdstad ook daadwerkelijk bij Ajax in de opleiding belanden. "Dat is niet per se meer zo", zegt Huiberts. "Calvin Stengs kan er één worden van de buitencategorie. Tien jaar geleden had hij in de jeugd van Ajax gespeeld. De scouting van de allerjongsten is heel belangrijk. Alle jongens die het eerste halen, spelen al lang bij ons. Binnengekomen op hun elfde of twaalfde."