'Dat wij voor Nederland gingen spelen, was een harde wekker voor Marokko'
Khalid Boulahrouz heeft in dezelfde situatie gezeten als waar Sofyan Amrabat nu in zit. De ex-voetballer moest ook de keuze maken tussen Nederland en Marokko en koos uiteindelijk voor Nederland.
Dat spelers met Marokkaanse roots standaard voor Nederland kiezen, is tegenwoordig allesbehalve een zekerheidje. Tot enkele jaren geleden was dat anders. "Zelfs in Marokko vonden ze het slim dat ik voor Nederland had gekozen, want dan was er tenminste toch nog een Marokkaan op het WK", zegt Boulahrouz, die in 2004 debuteerde voor Oranje en deelnam aan vier eindtoernooien, in gesprek met de Volkskrant. "Dat Ibrahim Afellay en ik veel voor Oranje gingen spelen was een harde wekker voor ze."
Pim Verbeek, van 2010 tot 2014 technisch directeur van de Marokkaanse voetbalbond, erkent dat. "Dat mocht niet meer gebeuren. Het was een van mijn prioriteiten toen ik werd aangesteld", zegt de Nederlander, die in dergelijke situaties de familie erbij betrekt. "Dat leerde ik van mijn assistent Ali Afellay, de broer van Ibrahim. Beslissingen worden gezamenlijk genomen, soms ook met familie uit Marokko. De druk om voor Marokko te kiezen is vaak groot."
Verbeek begrijpt dat Dick Advocaat een wat passievere houding aanneemt. "Ik snap Dick Advocaat, die focust zich puur op die twee kwalificatiepotjes. De toekomst is een job voor de technisch directeur, maar die is er nu niet. Dat neemt Langeler (Art, bondscoach Jong Oranje, red.) op zich. Dat Ziyech nu voor Marokko speelt, is een waarschuwing voor de KNVB dat ze er niet te makkelijk over moeten denken. Amrabat is een geweldig talent. Dat zie je ook aan het niveau dat hij haalt ondanks deze commotie."