Hij tikte zijn Nederlandse collega aan en vroeg: Jan Vertonghen, wie is dat?

"Hij tikte zijn Nederlandse collega aan en vroeg: Jan Vertonghen, wie is dat?"

06-10-2017 13:19
12

Als Jan Vertonghen in actie komt tegen Bosnië en Cyprus is hij de recordinternational van België. Aanvankelijk kenden weinig mensen in België hem, herinnert René Vandereycken zich.

Vandereycken liet Vertonghen debuteren bij de Rode Duivels, in het jaar dat Ajax hem een seizoen verhuurde aan RKC Waalwijk. "Ik weet nog - op de dag dat ik de selectie bekendmaakte - dat ik de lijst van de spelers voorlas. Een Franstalige journalist tikte zijn Nederlandstalige collega aan en vroeg: Jan Vertonghen, wie is dat? Ik vond dat grappig. Hij zat helemaal vooraan en ik kon het liplezen", vertelt Vandereycken in Het Laatste Nieuws.

Als Ajax-huurling bij RKC maakte Vertonghen - tegenwoordig Tottenham Hotspur - al indruk op Vandereycken. "Hij was gedreven, rustig en had toen al een bepaalde humor. Jan was een speler van wie ik dacht: hij is jong, laat hem maar wat internationale ervaring opdoen. De staf en ikzelf vonden dat hij er klaar voor was. We moesten ook kijken naar de toekomst van de nationale ploeg op lange termijn."