Spelersrapport Oranje: veel onvoldoendes, vier krappe voldoendes in basis

Spelersrapport Oranje: veel onvoldoendes, vier krappe voldoendes in basis

07-10-2017 22:55
65

Winnen was een must, veel scoren minstens zo belangrijk. Oranje slaagde daar zaterdagavond in Wit-Rusland drie keer in: 1-3. Plaatsing voor het WK in Rusland van volgend jaar is nu écht verder weg dan ooit. VoetbalPrimeur geeft cijfers aan dertien betrokken internationals. 

Jasper Cillessen – 6,5 Kreeg in de eerste helft niets te doen, moest na de pauze regelmatig in actie komen. Was kansloos bij de gelijkmaker en paar keer slordig in de opbouw. In de slotfase wel belangrijk.

Daryl Janmaat – 5 Anonieme wedstrijd van de rechtsback van Watford. Werd door Dick Advocaat verkozen boven Kenny Tete vanwege zijn aanvallende kwaliteiten. Die kwamen in Wit-Rusland helaas amper aan het oppervlak. Oogde na de gelijkmaker gefrustreerd.

Virgil van Dijk – 5 Voor rust degelijk, na de pauze deelde hij in de malaise. Heeft pas een paar wedstrijden gespeeld bij Southampton en dat was te merken.

Karim Rekik – 4,5 Kreeg veel vrijheid aan de bal om de opbouw te verzorgen. Dat wilde echter niet lukken. Bijna alle ballen breed en terug. Na de pauze oogde het defensief ook heel broos.

Daley Blind – 5 Vaak betrokken bij aanvallen. Kreeg de nodige ruimte op links. Een goede voorzet kwam er niet van de voet van de linkspoot. Opvallend onrustig.

Georginio Wijnaldum – 4,5 Wat gebeurt er toch met Wijnaldum zodra hij het tenue van Oranje aantrekt? Oogt inspiratieloos en ronduit matig. Tegen Wit-Rusland lukte er wederom bar weinig. Eén van de slechtste spelers van Oranje - maar kun je het hem kwalijk nemen in zo'n team? 

Davy Pröpper – 5,5 Krijgt een voldoende vanwege zijn prima openingstreffer. Leverde verder een minimale bijdrage. Kon zich niet onderscheiden op het middenveld.

Tonny Vilhena – 5 Kreeg een uur de kans op het middenveld. Veel draven en rennen, net als bij Feyenoord, maar niet iemand die het verschil maakt. Moest naar de kant toen Advocaat breekijzer Dost inbracht.

Arjen Robben – 6 Veruit de meest dreigende speler van Oranje. Soms krijg je medelijden met de ster van Bayer München, die dinsdagavond waarschijnlijk zijn allerlaatste wedstrijd voor Oranje speelt. Dieptepunt: zijn dramatische vrije trap waar Robben zelf ook hartelijk om kon lachen.

Vincent Janssen – 4,5 Hét probleem van Janssen: hij werkt hard, hij trekt, hij sleurt, hij buffelt, maar in en om de zestien gaat er vooral heel veel fout. Janssen mist de techniek, de kwaliteiten en de vorm om het verschil te maken voor Oranje. Dat werd opnieuw pijnlijk duidelijk. Raakte nog wel de lat.

Ryan Babel – 6 Maakte in de eerste helft een frisse indruk. Paar keer dreigend, een keer dichtbij een goal. Viel in negatieve zin op met een paar rare beslissingen. Had bijvoorbeeld zélf moeten schieten in kansrijke positie, maar besloot op Janssen (die buitenspel stond) af te spelen.

Invallers

Bas Dost – 5,5 Voor de lange man uit Lissabon viel er na zijn invalbeurt weinig eer te behalen. Hoe moest hij precies het verschil gaan maken? De voorzetten die op zijn hoofd belandden, waren op één hand te tellen.

Memphis Depay – 6 Moest invallen toen Oranje volledig de weg kwijt was. Kon geen bijdrage meer leveren, tót de blessuretijd. Schoot een vrije trap binnen en verzachtte daarmee enigszins de pijn.

Davy Klaassen - x Kwam in de absolute slotfase in de ploeg voor Pröpper. Deed te kort mee voor een beoordeling.