Nederland leert woensdag zijn Nations League-lot: EK-escape voor Oranje

Nederland leert woensdag zijn Nations League-lot: EK-escape voor Oranje

10-10-2017 16:40
16

Nu Nederland het WK in Rusland zo goed als zeker mist, moet al vooruitgekeken worden naar het volgende project: plaatsing voor het EK 2020. Weet Oranje zich wéér niet voor het eindtoernooi, dan is er een ontsnappingsmogelijkheid: de in 2018 startende Nations League.

Wat is de Nations League?
De Nations League is ontstaan als reactie op de kritiek dat nationale ploegen te veel oefenwedstrijden moesten spelen gedurende de kwalificatiecyclus. Clubs staan spelers bij voorkeur niet af voor oefenduels en landen zelf spelen ook veel liever in competitieverband dan nietszeggende oefenpotjes. Om het niveau van interlands te verhogen is gekozen voor een nieuwe competitie waarbij landen van vergelijkbaar niveau het tegen elkaar opnemen.

Hoe werkt de Nations League?
Alle 55 nationale ploegen uit Europa nemen deel aan de Nations League. De teams worden opgedeeld in vier divisies: in divisie A zitten de beste ploegen zoals Duitsland en Spanje en in divisie D de kleinere landen, bijvoorbeeld Gibraltar. In divisie A en B zullen vier groepen gemaakt worden van ieder drie teams. Divisie C kent één groep van drie landen en drie groepen van vier landen. Divisie D krijgt vier poules van vier teams.

Wat valt er te winnen?
De vier groepswinnaars van divisie A spelen in een finaleronde (halve finale, strijd om derde plaats, finale) om de eerste Nations League-titel. Deze competitie wordt in juni 2019 gespeeld. De groepswinnaars van alle andere divisie promoveren naar de volgende divisie. De hekkensluiters van iedere divisie behalve D degraderen.

In de Nations League zijn bovendien vier plaatsbewijzen voor het EK 2020 te veroveren. De overige twintig plekken worden uitgedeeld aan de nummers één en twee van de EK-kwalificatiereeks. De vier tickets worden verdeeld in de play-offs die in maart 2020 gehouden worden. Landen die zich via de EK-kwalificatiereeks al gekwalificeerd hebben voor het eindtoernooi geven hun plekje voor de play-offs door aan het eerstvolgende land in dezelfde divisie dat zich nog niet gekwalificeerd heeft. De Nations League biedt dus een ontsnappingsroute.

In de play-offs komen de teams uit verschillende divisies elkaar niet tegen. Dat betekent dat er één EK-ticket is voor elke divisie. Ook de kleine ploegen in divisie D zullen dus onderling uitmaken wie er naar het EK mag. Datzelfde geldt voor A, B en C.

In welke divisie komt Nederland terecht?
De landen in divisie A zullen onderling gaan uitmaken wie de eerste Nations League gaat winnen. Er is ruimte voor twaalf ploegen in de hoogste competitie. Nederland hoort daar zoals het er nu uitziet niet bij. Bij winst op Zweden dinsdagavond is plaatsing voor divisie A nog wel een optie voor Oranje. Komt Nederland in divisie B, dan is er nog altijd een mogelijkheid dat het - mocht het via de EK-kwalificatiereeks niet lukken - via de play-offs van B een EK-ticket veroverd kan worden. Woensdag, na het spelen van de laatste WK-kwalificatiewedstrijden, wordt de definitieve ranking opgemaakt.

Indeling op basis van laatste UEFA-ranking (7 oktober) - let op, dit kan nog veranderen
A: Duitsland, Portugal, België, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Engeland, Italië, Polen, IJsland, Kroatië, Wales

B: Zweden, Nederland (14e), Rusland, Oekraïne, Oostenrijk, Noord-Ierland, Slowakije, Ierland, Bosnië-Herzegovina, Denemarken, Turkije, Tsjechië

C: Roemenië, Schotland, Hongarije, Slovenië, Albanië, Montenegro, Servië, Griekenland, Noorwegen, Israël, Bulgarije, Finland, Cyprus, Estland, Litouwen

D: Azerbeizjan, Wit-Rusland, Georgië, Macedonië, Faroër Eilanden, Armenië, Letland, Luxemburg, Moldavië, Kazachstan, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar

Wanneer is de Nations League?
De Nations League wordt gespeeld gedurende drie interlandperiodes in september, oktober en november 2018. De finaleronde zal in juni 2019 plaatsvinden. De play-offs worden in maart 2020 gespeeld. Als gevolg van de Nations League begint de EK-kwalificatie later dan gebruikelijk: in maart 2019. De loting voor de EK-kwalificatiereeks volgt na het einde van de Nations League in november.