Advocaat-opvolger gezocht: 12 kandidaat-bondscoaches van Oranje

Advocaat-opvolger gezocht: 12 kandidaat-bondscoaches van Oranje

11-10-2017 14:00
60

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Met het mislopen van het WK in Rusland kan de focus van het Nederlands elftal op de Nations League en de EK-kwalificatiereeks. Welke bondscoach moet Oranje uit het slop trekken?

Dick Advocaat zwaait op 1 december, na nog twee oefeninterlands met Oranje, af als bondscoach. Dat betekent echter niet dat de KNVB binnen twee maanden een opvolger klaar heeft staan. De eerste interlands van betekenis voor Oranje worden pas in september 2018 gespeeld wanneer de Nations League begint en dus kan de voetbalbond geduldig naar een bondscoach zoeken en eventueel wachten tot de ideale kandidaat beschikbaar is.

De KNVB kan de komende maanden, als er een nieuwe technisch directeur aangesteld is, wel aangrijpen om een profiel te schetsen van de man die Oranje eindelijk weer eens naar een eindtoernooi moet leiden. Het wordt kiezen tussen stijlen: gaat de bond verder met de Nederlandse stijl of komt er een rigoureuze verandering met bijvoorbeeld een buitenlandse coach? En kiest de KNVB voor snel succes met een prestatietrainer of wordt er een coach aangesteld die jarenlang kan bouwen, zoals Joachim Löw doet bij Duitsland? VoetbalPrimeur zet een aantal potentiële kandidaten die nu genoemd worden op een rij.

Frank de Boer
Direct beschikbaar en daardoor een grote kandidaat om het stokje van Advocaat over te nemen. De Boer was succesvol bij Ajax maar kende daarna eigenlijk alleen maar grote teleurstellingen. Na zijn snelle ontslag bij Crystal Palace en Internazionale is de coach op zoek naar eerherstel, maar door de recente teleurstellingen is De Boer wel een risico voor Oranje.

Fred Rutten
Een ideale coach als de KNVB een trainer voor de lange termijn wil aanstellen. Niet succestrainers die na één kwalificatiecyclus alweer de volgende uitdaging aangaan, maar een oefenmeester die zes, misschien wel acht jaar wil uittrekken om Oranje opnieuw op te bouwen. Die stabiele factor met veel voetbalknowhow kan Rutten zeker zijn.

Ronald Koeman
Dé droomkandidaat van velen. Koeman was al in beeld voordat de KNVB in 2014 Guus Hiddink aanstelde en kan eventueel komende zomer weer aan de slag bij Oranje, of misschien zelfs eerder als hij ontslagen wordt bij het teleurstellend presterende Everton. Als Koeman de tijd neemt om Oranje jarenlang te leiden kan hij met zijn ervaring in Engeland en Spanje de nationale ploeg minder Hollands en meer internationaal laten spelen.



Hoge odds voor Oranje-kandidaten: Koeman topfavoriet en ook Ancelotti genoemd!

Henk ten Cate
Een coach die met harde hand kan regeren, discipline kan terugbrengen in het jonge Oranje en overwicht heeft op een spelersgroep. Wel is Ten Cate een aanhanger van de Nederlandse speelwijze, dus als hij de nieuwe bondscoach wordt kiest de KNVB duidelijk voor het behouden van de Hollandse lijn.

Thomas Tuchel
Een groot liefhebber van het Nederlandse voetbal, maar ook een coach die de Hollandse School in een nieuw, moderner jasje kan steken. Tuchel (ook genoemd bij Bayern München) is beschikbaar na zijn vertrek bij Borussia Dortmund en staat bekend om zijn Gegenpressung, het hoog druk zetten en snel terugveroveren van de bal waar Peter Bosz nu in Dortmund op voortborduurt.

Phillip Cocu
Gaat de KNVB voor routine of kiest de bond voor een jongere, talentvolle optie? In dat laatste geval kan Cocu een optie zijn. De PSV-coach is bezig aan zijn eerste jaren als hoofdtrainer en heeft nog vele jaren voor zich. Als hij die wil besteden aan het opbouwen van Oranje op de lange termijn, kan dat voor beide partijen veel opleveren aan het einde van de rit.

Ruud Gullit
De aanbeveling van Advocaat is Ruud Gullit, assistent-bondscoach met internationale allure. Gullit is echter al jaren uit het trainersvak verdwenen en de vorige keer dat de KNVB een assistent doorschoof naar de positie van bondscoach (Danny Blind) pakte dat bepaald niet goed uit.

Erik ten Hag
Een tacticus pur sang die bij FC Utrecht niet bang is om een niet-Hollands systeem te hanteren. Ten Hag weet zijn ploegen uitstekend te laten renderen, maar is hij al klaar voor het grote werk en de druk van een toppositie?

Giovanni van Bronckhorst
Kampioenenmaker bij Feyenoord en jarenlange ervaring bij het Nederlands elftal. Van Bronckhorst weet wat het is om op grote toernooien voor Oranje te spelen en lijkt een ideale kandidaat om deze ploeg op sleeptouw te nemen, maar hij komt pas op z'n vroegst in de zomer van 2018 vrij.

Jürgen Klinsmann
Tacticus, motivator en veel internationale ervaring. Klinsmann is een boegbeeld die aan de basis ligt van het huidige Duitsland en goed met jonge spelers kan werken. Bij Oranje kan hij ook een nieuwe periode inluiden.

Louis van Gaal
De man die alles kan. Als je het Oranje van 2014 naar de derde plaats op het WK kan leiden, dan moet een EK-ticket in 2020 toch zéker lukken onder het bewind van de toptrainer. Iedereen wil Van Gaal en dat is het enige dat de coach kan bewegen om de klus toch aan te nemen. Maar realistisch gezien lijkt het een onhaalbaar scenario om Van Gaal terug uit zijn pensioen te halen.



Peter Bosz
Misschien wel de meest onwaarschijnlijke optie in dit lijstje vanwege zijn uitstekende start bij Dortmund, maar mocht het toch zover komen dat Bosz beschikbaar komt, dan is hij een van de beste opties om het Nederlands elftal te leiden. Het Hollandse voetbal gecombineerd met een moderne pressing-stijl kan revolutionair werken op Oranje. Lukt het Bosz echter om in korte interlandweken zijn filosofie op de internationals over te brengen?

Wie zou jij graag als bondscoach willen zien en wie mis jij in dit rijtje? Reageer in de comments!

Hoge odds voor kandidaten bondscoachschap Oranje: minimaal 3 keer je inzet!