Voor volk en vaderland: Cillessen en andere internationals die móeten verkassen

Voor volk en vaderland: Cillessen en andere internationals die móeten verkassen

11-10-2017 16:30
44

Nu Arjen Robben international af is, is het aantal Oranje-spelers dat bepalend is bij een absolute topclub nog verder gekelderd. Bankzitters en nuttige krachten in de middenmoot/subtop voeren de boventoon. Om het Nederlands elftal omhoog te stuwen, moeten een paar spelers op korte termijn écht een stap gaan maken. VoetbalPrimeur selecteert er vijf.

Jasper Cillessen (FC Barcelona)
Je zou het soms bijna vergeten, maar de eerste doelman van Oranje zit al bijna anderhalf jaar op de bank bij FC Barcelona. Soms mag Cillessen een wedstrijdje keepen, maar de voormalig Ajacied houdt vooral de bank warm. Concurrent Marc-André ter Stegen doet het prima en dus zal er op korte termijn waarschijnlijk weinig veranderen aan de situatie van Cillessen. De hoogste tijd dus om een verstandige beslissing te nemen en in januari of juli voor een club te kiezen waar  de sluitpost wekelijks kan uitblinken. Cillessen (28) is veel te goed om wekelijks op de bank te zitten. 

Virgil van Dijk (Southampton)
Liverpool, Chelsea, Arsenal, Juventus en ga maar door: vrijwel elke topclub uit Europa werd afgelopen zomer gelinkt aan Southampton-ster Van Dijk. The Saints weigerden mee te werken aan een transfer en daarom staat de 26-jarige stopper nog altijd onder contract bij de middenmoter uit de Premier League. Natuurlijk is het kwestie van tijd voordat Van Dijk alsnog de stap naar de absolute top maakt. Wat ons betreft kan dat niet snel genoeg zijn. Voor Oranje zou het fantastisch zijn om in de achterhoede te kunnen beschikken over een leider die wekelijks op het allerhoogste niveau acteert. 

Stefan de Vrij (SS Lazio)
Nóg mooier: twee centrale verdedigers die voor een Europese topclub spelen. De Vrij kampte de afgelopen twee jaar met een aantal vervelende blessures en mede daardoor speelt hij nog altijd voor Lazio. Grootmachten uit de Premier League, Serie A en Bundesliga zouden een oogje hebben op de oud-Feyenoorder. De Vrij beschikt over een aflopend contract en zit daardoor in een zetel: hij kan volgend jaar gratis en voor niets naar een mooie topclub verkassen. Wel belangrijk natuurlijk dat hij naar een ploeg verkast die hem wekelijks opstelt. 

Daley Blind (Manchester United)
Tegen Zweden maakte Blind een uitstekende indruk als controleur. Wellicht is dat ook de positie die de opvolger van bondscoach Dick Advocaat in gedachten heeft voor de linkspoot. Blind staat de komende maanden voor een belangrijke keuze. United-manager José Mourinho lijkt niet het volledige vertrouwen te hebben in de Nederlander. De laatste weken zit Blind regelmatig op de bank. Nu de verdediger net als De Vrij over een aflopend contract beschikken, kán dit een ideaal moment zijn om naar een club te verkassen waar hij een bepalende basiskracht wordt. Dat zal waarschijnlijk een treetje lager zijn dan United, maar Blind én Oranje hebben vooral baat bij veel speelminuten. 

Quincy Promes (Spartak Moskou)
Het blijft een raar verhaal, de situatie van Quincy Promes. In Moskou is de pingelaar een absolute vedette, iemand die makkelijk scoort en vrijwel wekelijks de show steelt. Bij het Nederlands elftal lukt het Promes maar mondjesmaat om uit te blinken. Voor Oranje zou het lekker zijn wanneer Promes (25) in 2018 naar een echte topcompetitie verkast. In de subtop van Engeland of Italië kan de oud-speler van FC Twente uit de voeten. Daar kan hij écht naam maken en zich opwerken tot een bepalende speler voor Nederland. 

Welke internationals kunnen/gaan uitgroeien tot dragende krachten voor Oranje? Laat het weten in de comments!