Van Geel: 'Kijk naar Jong Ajax. Van 20 spelers is alleen Bazoer echt doorgebroken'

Van Geel: 'Kijk naar Jong Ajax. Van 20 spelers is alleen Bazoer echt doorgebroken'

12-10-2017 09:32
186

Technisch directeur van Feyenoord Martin van Geel is fel tegenstander van de instroming van beloftenteams in de voetbalpiramide. De beleidsman kiest er niet voor om Feyenoord in de Jupiler League of een van de competities daaronder te laten spelen.

Liever ziet hij de beloftencompetitie op maandagavond terugkeren. "Eerlijk is eerlijk. Die entourage, het gebrek aan spanning... Dat vond ik ook. Maar intussen weet ik dat het nog erger kan", zegt Van Geel in Voetbal International. "Iedere week op kunstgras spelen op vrijdagavond. De ambiance bij vele clubs. Is dat het dan? Daar kun je je vraagtekens bij zetten. Als Jong Ajax met David Neres, Mateo Cassierra en Dennis Johnsen, met een voorhoede van tig miljoen, speelt tegen clubs als FC Oss, Helmond Sport en Telstar met verdedigers die misschien tweeduizend euro per maand verdienen. Is dat gezond? Is dat goed voor een competitie?"

Van Geel bestrijdt het argument dat de talenten van topclubs op deze manier een tussenstap kunnen maken naar de hoofdmacht. Hij verwijst naar de Jong-selecties van 2013/2014. "Opleiden staat in het teken van rendement voor het eerste elftal toch? Hoeveel spelers breken er door? We zijn nu vier jaar later en kijk naar Jong Ajax. Van de dik twintig spelers is alleen Bazoer echt doorgebroken. Zou die er anders niet zijn gekomen? Kijk hier, PSV, 23 spelers. Jorrit Hendrix, Joshua Brenet. De rest is allemaal weg. Kijk dan naar de eigen talenten bij de eerste selectie. Meetpunt vorig seizoen: Ajax acht, Feyenoord acht en PSV vijf. Moet ik dan twee spelers inleveren voor deelname aan die competitie?", doelt Van Geel op de financiële gevolgen van Jong Feyenoord in de Jupiler League. "Onze prioriteit ligt bij een sterke eerste selectie en ik zie daarvoor geen meerwaarde in die piramide."