Iconische foto van Robben gaat viral: 'Pas na drie uur dacht ik: shit, mooie foto'

Iconische foto van Robben gaat viral: 'Pas na drie uur dacht ik: shit, mooie foto'

12-10-2017 12:00
33

Een kruipende Iker Casillas, de Oranje-bank die ontploft, een juichende Patrick Kluivert en een mix van verbazing en blijdschap bij de supporters: het is misschien wel de meest iconische foto van Arjen Robben als Oranje-international. Topfotograaf Pim Ras maakte hem.

Deze week ging het moment voor de 5-1 van Oranje in het legendarische WK-duel met Spanje in 2014 viral. "Het mooie is natuurlijk dat je echt kunt zien dat het Nederlands elftal op dat moment een team was. De wisselspelers zijn net zo blij met de treffer als de spelers in het veld. Het is als het ware één grote familie zonder verdeeldheid. Dat is echt anders dan bij andere eindtoernooien", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Ras vindt het hoe dan ook niet de mooiste voetbalfoto ooit gemaakt. "Dat is wel echt overdreven. Het is een bijzondere foto, maar een goede foto moet scherp zijn. Ik heb Robben in dit beeld echt niet bewust onscherp genomen. Het is wel een iconische foto, maar zelf was ik blijer met het beeld van de 'vliegende' Van Persie die de 1-1 maakte die avond", vervolgt hij.

Omdat de foto onscherp was, had Ras even nodig voordat hij de waarde van de foto inzag. Hij zou zelfs op het punt hebben gestaan om de foto te wissen. "Ik had de foto al wel bekeken, maar zag dat Robben niet scherp was. Ik had daarom andere foto's naar de krant gestuurd om te gebruiken. Pas na een uur of drie keek ik op het vliegveld van Salvador de beelden eens rustig. Toen dacht ik wel: Shit dat is toch wel een mooie foto. Vooral omdat de bank wel scherp is."