Zeven Feyenoord-conclusies: Vilhena moet vrezen, Jones en Boëtius vallen terug

Zeven Feyenoord-conclusies: Vilhena moet vrezen, Jones en Boëtius vallen terug

17-10-2017 23:00
10

Feyenoord kan Europees voetbal na de winterstop vergeten. De Rotterdammers staan na drie wedstrijden (waarvan twee thuis) op nul punten. Tijd voor conclusies na de 1-2 nederlaag tegen Shakhtar Donetsk.

Boëtius valt terug
Hij startte de Eredivisie zo goed, zo fris. Maar inmiddels is Jean-Paul Boëtius alweer een tijdje minder in vorm. De afgelopen twee wedstrijden speelde JP op de plek van Jörgensen, maar dinsdag was hij weer ouderwets linksbuiten. Daar kreeg hij geen poot aan de grond en was het een klein wonder dat hij de negentig minuten volmaakte.

Spanning onder de lat?
De muur die Brad Jones vorig seizoen voor zijn doel opwierp vertoont scheurtjes. De Australiër verkeert in mindere vorm. Het is niet zo dat hij dinsdag blunderde, maar een doelman in vorm had meer gedaan bij de twee tegengoals. Bij de 1-1 kwam hij erg ver uit, waardoor Bernard hem simpel kon omspelen. Bij de 1-2 was het opvallend dat hij zijn handen niet uitstak op het moment dat de voorzet gegeven werd. Kenneth Vermeer is bijna weer wedstrijdfit, waardoor een spannende strijd onder de lat aanstaande is.

Hapsie on fire
Net als tegen Napoli was Ridgeciano Haps tegen Shakhtar een van de beste spelers aan de kant van Feyenoord. Haps is fysiek sterk en niet bang om het duel - verdedigend en aanvallend - aan te gaan. In deze vorm verdient de linksback van Feyenoord het om opgenomen te worden in de selectie van het Nederlands elftal.

(Luxe)probleem op het middenveld?
Sofyan Amrabat was geen uitblinker, maar hij stond tegen Shakhtar absoluut zijn mannetje. Tonny Vilhena daarentegen had het zwaar. Het lukte hem, op het zwabberschot bij de 1-0 na, niet om er bovenuit te springen. Vilhena moet meer gaan brengen in de belangrijke wedstrijden. Vooralsnog is de Champions League een niveau te hoog voor hem. Met een fitte Nieuwkoop is het zomaar mogelijk dat Amrabat Vilhena gaat bedreigen, aangezien Karim El Ahmadi zeker van zijn plek is. De middenveldpuzzel van Gio past tot op heden nog niet.

Gretige Berghuis
Hij was de beste Feyenoorder van september en is dat ook van oktober. De gretigheid waarmee hij de 1-0 maakte was mooi om te zien. De verdedigers van Shakhtar hadden geen kans, werkelijk geen kans toen Berghuis de zestien binnenstormde om voor de rebound te gaan. Zijn wedstrijd begon al goed met een Iniesta-achtige bal op Boëtius, die had moeten scoren. Berghuis is áán!

Kwetsbaar trio houdt zich goed
Even los van het voetballende gedeelte: Van Bronckhorst zal blij zijn met de 65 minuten van Nicolai Jörgensen en met de optredens van Sven van Beek en Bart Nieuwkoop. De Feyenoord-trainer moet er immers niet aan denken dat er opnieuw mensen wegvallen uit zijn defensie. Richting de Klassieker heeft hij geen nieuwe tegenslagen hoeven te verwerken, of het moet het (licht) aangetaste zelfvertrouwen zijn.

Terug naar de titelrace
De kans dat Feyenoord na de winterstop nog op het Europese toneel actief is, is nihil. Napoli heeft weliswaar drie punten meer, maar de kans dat Feyenoord daar - met nog twee uitwedstrijden voor de boeg - nog overheen gaat, is te verwaarlozen. Van Bronckhorst doet er met de titelrace in het achterhoofd goed aan geen risico's te nemen in de resterende Champions League-wedstrijden.

(Wout Stravers / VoetbalPrimeur)