Stam ziet witte zakdoekjes bij Reading: 'Nog geen Premier League-manager'

Stam ziet witte zakdoekjes bij Reading: 'Nog geen Premier League-manager'

19-10-2017 14:00
7

Eén penalty, dat was het verschil tussen promotie naar de Premier League (inclusief 195 miljoen euro) en nog een jaar Championship voor Reading. Jaap Stam was afgelopen seizoen het meesterbrein als manager van The Royals, maar heeft het dit jaar een stuk lastiger.

Door de Engelse pers werd de laatste tijd gespeculeerd over de positie van Stam, die onder druk zou staan. Afgelopen weekend bezweerde hij de crisis met een 0-1 zege op hoogvlieger Leeds United, maar Reading staat nog steeds op een karige twintigste plek in het Championship. VoetbalPrimeur spreekt met Jonathan Low, journalist van het lokale Get Reading.

Wat is er ten opzichte van vorig seizoen veranderd bij Reading?
"De resultaten. De ploeg van Stam is wisselvallig, maar heeft ook niet veel geluk gehad. Vorig seizoen wonnen ze ook wedstrijden waarin ze slecht speelden. Dat is dit seizoen anders. De Reading-aanvallers scoren nauwelijks en hoewel de verdediging weinig kansen weggeeft, krijgen ze veel tegengoals."

Zit Stam daadwerkelijk op de schopstoel?
"Hij heeft zichzelf tijd en ruimte verschaft met de resultaten van vorig jaar. Het bestuur heeft zich bovendien publiekelijk achter Stam geschaard. Ze zijn geduldig en geven hem tijd om de boel om te draaien. Of dat ook voor de Chinese eigenaren geldt, is afwachten. Zij zijn er pas sinds mei en laten zich nauwelijks horen. Stam heeft het naar zijn zin bij Reading en de spelers werken graag met hem. Een groepje fans zwaaide onlangs met witte zakdoekjes, maar dat bleef heel beperkt."

Wat vinden de Reading-fans van Stam?
"De meeste fans staan achter Stam en zijn hem zeer dankbaar voor het succes van afgelopen seizoen. Sommigen houden niet van zijn speelstijl (opbouw van achteruit, red.) en zijn koppigheid zit hem soms dwars. Overall zijn ze wel blij met Stam."

Is Stam een potentiële Premier League-manager?
"Nog niet, maar dat kan hij wel worden. Nog een paar jaar in het Championship zou hem goed doen, maar in de voetballerij weet je nooit wanneer een kans zich aandient. Hij heeft als speler, maar ook als manager veel respect afgedwongen in Engeland. Maar gezien het werk van Ronald Koeman (Everton, red.) en Frank de Boer (Crystal Palace, red.) zitten niet veel clubs op een Nederlandse coach te wachten."

Hoe doen Joey van den Berg, Roy Beerens, Leandro Bacuna en Pelle Clement het bij Reading?
"Van den Berg heeft net een nieuw contract getekend en doet het goed. Hij heeft zijn beperkingen, maar Stam houdt van zijn spel. Van den Berg past goed in het Championship. Beerens moet nog op gang komen, maar is op de goede weg. Een vaste basisplek wordt echter lastig. Bacuna speelde afgelopen weekend tegen Leeds zijn beste wedstrijd voor Reading. Echt uitstekend. Clement stelt tot dusverre het meest teleur. Eigenlijk weet niemand wat zijn beste positie is. Veel fans hadden er meer van verwacht."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)