Game changers: hoe een Turkse club Europa gaat domineren met eigen talent

Game changers: hoe een Turkse club Europa gaat domineren met eigen talent

21-10-2017 12:00
18

Altinordu FK. Het is geen clubnaam die bij veel voetbalvolgers een belletje doet rinkelen. Toch is het een kwestie van tijd tot de hele wereld op de hoogte is van het bestaan van de club uit Izmir, die een revolutie aan het ontkenenen is het Turkse voetbal.

Altinordu is geen doorsnee club uit Turkije. Terwijl Galatasaray, Fenerbahçe en kampioen Besiktas de ene na de andere grote, dure naam naar Istanbul halen, werkt men in Izmir sinds augustus 2012 aan een hypergetalenteerde ploeg. Dat zit zo: Seyit Mehmet Özkan, de 62-jarige president van Altinordu, wil een team componeren dat in het seizoen 2019/2020 volledig bestaat uit zelfopgeleide spelers en hoge ogen gooit in zowel Turkije als Europa.

De werkwijze
Die hoge ogen gooit Altinordu nu al. De club heeft nauwe banden met technisch directeuren, opleidingschefs en hoofdscouts van onder meer Arsenal, Manchester City, Liverpool, Bayern München, AS Roma, Udinese, Villarreal, Barcelona en Atlético Madrid. De grote inspiratiebron voor Altinordu is Athletic Bilbao. De Basken leiden alleen spelers uit de eigen regio op. Zover gaat Altinordu niet, maar de manier waarop Bilbao dat doet geldt wel als lichtend voorbeeld.

Altinordu leidt talenten op met het motto: 'Goed mens, goede burger, goede voetballer'. De opleiders van de club werken naar eigen zeggen niet in een opleiding, maar een vakschool, waarin elke speler een volledig op maat gesneden trainingspakket aangeboden krijgt. Dat is goed nieuws voor het Turkse voetbal. Het land bracht weliswaar grote spelers voort (denk aan Hakan Sükür en Arda Turan), maar kampt ook al sinds de opmars van het Turkse voetbal met een opleidingsprobleem. Vrijwel elke clubpresident wil zo snel mogelijk succes boeken en mikt daarbij op gevestigde spelers.

Altinordu voelt de verplichting om zélf spelers op te leiden, zowel op als naast het veld. Het doel is om spelers te ontwikkelen die gewapend zijn voor het moderne voetbal buiten Turkije. Jeugdspelers krijgen social media-training, cursussen over voetbal én over zichzelf, Engels en schaakles. Revolutionair in Turkije. Hoezeer Altinordu gelooft in zijn filosofie, blijkt wel uit de uitspraak van Özkan eerder dit jaar: "Zelfs als Lionel Messi een jaar lang gratis voor Altinordu wil spelen, zou ik hem afwijzen."

Grootste talenten
Altinordu is nog niet waar het wil zijn, maar de investeringen beginnen zich uit te betalen. Caglar Söyüncü (21) stapte over naar SC Freiburg en is een vaste waarde in de Bundesliga, terwijl AS Roma afgelopen seizoen het Turkse transferrecord brak voor de twintigjarige Cengiz Ünder (15 miljoen euro). Beiden komen uit de opleiding van Altinordu. Daarnaast telt de Turkse selectie op het jeugd-WK in India vijf Altinordu-talenten.

Veelzeggend is ook dat niet Besiktas, Galatasaray of Fenerbahçe, maar Altinordu afgelopen seizoen namens Turkije deelnam aan de Youth League. Het O19-team, dat zoals elke team bij Altinordu in een 4-2-3-1-systeem speelt, schakelde Levski Sofia en Sparta Praag uit, maar miste de officiële knock-outfase op een haar na door een nederlaag tegen Atlético Madrid.

De grootste belofte in het eerste elftal is op dit moment doelman Berke Özer. 'De Turkse Donnarumma' is op zeventienjarige leeftijd al een vaste waarde onder de lat. De kans is groot dat hij na dit seizoen aan de slag gaat bij Manchester City, dat al een principe-akkoord heeft bereikt met Altinordu. In juni werd ook PSV aan hem gelinkt.

 

ALTINORDU'muzdan A Milli Takıma kadar yükselmeyi başaran kalecimiz @brkeozer1 , İngiltere'nin dünyaca ünlü gazetesi tarafından “Dünya'nın gelecek vaadeden en iyi 60 futbolcusu” arasında gösterildi. The Guardian, 2000 doğumlu gençler arasında yaptığı incelemenin sonucunda hazırladığı listeye ülkemizden sadece Berke Özer'i aldı. “Next Generation 2017” adıyla yayınlanan araştırmada Özer, 60 kişilik listeye alınma onuruna ulaşan 4 file bekçisinden biri oldu. Berke Özer, şu anda 2017 FIFA U17 Dünya Kupası Finalleri için Hindistan'ın Navi Mumbai kentinde Milli Takım'da yer alıyor. https://www.theguardian.com/football/ng-interactive/2017/oct/04/next-generation-2017-60-of-the-best-young-talents-in-world-football

Een bericht gedeeld door Altınordu FK (@altinordufk) op

Nederlandse inbreng
Waar wordt opgeleid, zijn er Nederlanders. Dus ook bij Altinordu. Ed Graper is de man die als hoofd opleidingen de lijnen uitzet. Hij kwam in mei 2017 over van de Aspire Academy Qatar, waar hij bijna negen jaar werkte. Eén van de eerste trainers die hij naar Altinordu haalde was Ekrem Kahya. De geboren Hagenaar wees een langer verblijf bij ADO Den Haag af en trok naar Izmir. Vreemd is dat niet, want met de revolutionaire opleiding, het grote aantal toptalenten, de Nederlandse inbreng en een gemiddelde leeftijd van 21,8 jaar in de hoofdmacht heeft Altinordu de wereld aan zijn voeten liggen.