Ajax moet optreden tegen geuzennaam: Hebben daar Matthijs op aangesproken

Ajax moet optreden tegen geuzennaam: "Hebben daar Matthijs op aangesproken"

20-10-2017 11:57
63

David Endt, voormalig teammanager bij Ajax, vindt dat de club te weinig doet om op te treden tegen de geuzennaam 'Joden'. Die naam zou te veel hatelijke reacties uitlokken. "Ajax moet veel duidelijker en krachtdadiger afstand nemen van die geuzennaam", zegt Endt.

"Ik heb jaren geleden ook aan tafel gezeten thuis bij burgemeester Van der Laan met vertegenwoordigers van alle partijen", aldus de oud-teammanager in Metro. "Iedereen was het erover eens dat er iets moest gebeuren. Maar de vervolgstap was laks. Daar heb ik me enorm aan geërgerd. Ajax moet gericht actie ondernemen om de term 'Joden' uit het vocabulaire van de supporters te wissen. Daarvoor is een plan nodig. Het is een utopie dat je dat binnen een paar weken regelt. Het zal een soort opvoeden moeten worden, maar het zal de moeite waard zijn. Ajax roept de associatie met antisemitisme op. Niet direct maar indirect en dat moet je niet willen."

Wedden

Meer odds

Endt vindt het dan ook onhandig dat Matthijs de Ligt vorig jaar een paar keer samen met de fans zong 'Waar komen Joden toch vandaan?' "Matthijs is een prima jongen en snapt het ook heus wel als je er met hem over praat. Maar er moet bij Ajax een ethische code zijn. De club moet zich distantiëren van die geuzennaam. Zodra spelers, trainers of begeleiders zich inlaten met dit soort liedjes, dan is dat een vrijbrief voor de supporters dat het gedoogd wordt. Jonge kinderen doen alles na, dus als die een speler of een supporter zo’n liedje horen zingen, dan apen ze dat na. Maar kinderen moet duidelijk gemaakt worden dat dit een station te ver is."

Ajax laat in een reactie weten dat De Ligt is aangesproken op het voorval. Woordvoerder Miel Brinkhuis geeft toe dat het geen handige actie was. "Dat klopt, we hebben Matthijs daar intern op aangesproken."