Waar Feyenoord en Ajax elkaar kunnen pakken: Haps over Neres, onwennig middenveld

Waar Feyenoord en Ajax elkaar kunnen pakken: Haps over Neres, onwennig middenveld

20-10-2017 16:00
22

Waar liggen de kansen voor Feyenoord in de Klassieker van zonda  en waar kan Ajax zijn Rotterdamse rivaal pijn doen? VoetbalPrimeur zet de sterke en zwakke punten van de twee titelkandidaten op een rij richting het treffen in De Kuip.

Waar Feyenoord Ajax kan pakken

Haps-Neres
Hoe gaat David Neres zich staande houden tegen Ridgeciano Haps? De Feyenoord-back is sterker in de één-op-één-duels en houdt van aanvallen, waar Neres lang niet altijd met zijn mannetje meeloopt. Neres is sterker in de diepgang, maar Haps kan het gevaar van de Braziliaan eenvoudig neutraliseren in directe confrontaties, om vervolgens Neres volledig te verrassen met een sprint naar voren.

Kwetsbare Schöne
Een kwetsbare positie op het Ajax-middenveld waar Feyenoord kan toeslaan is die van Lasse Schöne. De Deen heeft in de topwedstrijden die Ajax het laatste halfjaar speelde geen goede indruk achtergelaten. In de finale tegen Manchester United en op bezoek bij Olympique Lyon, PSV en Schalke 04 was Schöne ondermaats en werd hij ook gewisseld. Voor de afjagende Jens Toornsta liggen hier kansen. 

Linkerkant
Waar de rechterflank bij Feyenoord de sterkste is, is de linkerflank bij Ajax de zwakste. De uitgeputte Amin Younes, waar Hakim Ziyech de meeste ballen naartoe speelt, krijgt zondag in Rotterdam gewoon weer een basisplaats, ook al is hij niet fris en in vorm. En Nick Viergever (of Daley Sinkgraven indien fit genoeg) is niet de linksback pur sang die de beste man van de Eredivisie op dit moment, Steven Berghuis, zomaar in de zak heeft. Met een flank met Berghuis en Bart Nieuwkoop of Sofyan Amrabat liggen daar kansen voor Feyenoord.

Waar Ajax Feyenoord kan pakken

Lepe Huntelaar tegen gehavend centrum
Natuurlijk liggen er kansen van Ajax in het hart van de verdediging bij Feyenoord. Geen Eric Botteghin, geen Jan-Arie van der Heijden, geen Renato Tapia en nu ook geen Sven van Beek. Dat blijft over: Jerry St. Juste. Hoe gaat een onwennig centrumduo bestaande uit St. Juste en Kevin Diks of de zeventienjarige Lutsharel Geertruida zich staande houden tegen een lepe en ervaren goaltjesdief als Klaas-Jan Huntelaar? Huntelaar gaat ongetwijfeld oorlog maken in de defensie, waar zijn concurrent Kasper Dolberg daar minder het type voor is.

Brad Jones
Jones is dit seizoen niet de puntenpakker die hij vorig seizoen wel was bij Feyenoord. Dat is statistisch zichtbaar, maar zeker ook op het veld. Waar Jones vorig seizoen een geweldig moyenne van 4,15 reddingen per tegengoal had, is dat dit seizoen gezakt naar 3,2 reddingen per tegendoelpunt. Jones oogt vooral onzekerder. Tegen Shakhtar zag hij er twee keer niet overtuigend uit en cruciale reddingen waarmee hij Feyenoord op de been houdt maakt Jones op dit moment niet. Voor Ajax zaak om hem zo vaak mogelijk te testen.

Middenveld
De middenlinie van Feyenoord is duidelijk nog zoekende. Waar het vorig seizoen een zekerheid was dat Karim El Ahmadi, Tonny Vilhena en Jens Toornstra het middenveld vormden, is er nu geen lijn in de samenstelling van Van Bronckhorst te vinden. Dan speelt Toornstra weer, dan Amrabat. En dat is te zien aan de afstemming op het middenveld: die is nog lang niet op het niveau van vorig seizoen. Daar komt nog eens bij dat Vilhena niet aan zijn beste fase bezig is. Zoals Feyenoord vorig jaar de slag op het middenveld doorgaans won, is dat nu absoluut geen zekerheid meer.