Pogba en Lukaku 'slachtoffer' van racisme: 'Het is nooit: Is hij zoals Toivonen?'

Pogba en Lukaku 'slachtoffer' van racisme: 'Het is nooit: Is hij zoals Toivonen?'

22-10-2017 10:17
18

Mino Raiola heeft een opvallend statement afgegeven in een interview met het Zweedse Expressen. Volgens een van de meest invloedrijke zaakwaarnemers in het Europese voetbal is racisme een van de grootste problemen in de hedendaagse voetbalwereld.

Zelfs zijn beroemde cliënten Paul Pogba en Romelu Lukaku hebben ermee te maken, beweert Raiola. "Er is niet allen bewuste, maar ook onbewuste discriminatie", laat de in Nederland opgegroeide Italiaan weten. "Er wordt gedacht in stereotypen waarin donkere spelers beoordeeld worden. Als mensen mij naar een donkere speler vragen, wordt hij altijd vergeleken met een andere donkere speler. Het is altijd: Is hij zoals Pogba of Lukaku? En nooit: Is hij zoals Toivonen of Beckham?"

Raiola haalt het concrete voorbeeld van Lukaku aan, over wie altijd veel scepsis was. "Ik sprak laatst met zijn moeder. Zij nam altijd het geboortekaartje van Romelu mee naar jeugdwedstrijden. Ze moest zich altijd verantwoorden tegenover andere ouders, die niet geloofden dat hij pas twaalf of veertien was. Hij was toen veel groter en sterker dan de rest, waardoor iedereen begon te schreeuwen dat hij veel ouder was en in Afrika was geboren."