Nieuweling geniet van 'indrukwekkende' Ajax-fans: Heel speciaal. Vergeet ik niet

Nieuweling geniet van 'indrukwekkende' Ajax-fans: "Heel speciaal. Vergeet ik niet"

23-10-2017 10:00
20

Max Wöber heeft zondag genoten van de rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax. De verdediger dacht alles al te hebben meegemaakt in Oostenrijk, maar niets bleek minder waar. VoetbalPrimeur sprak Wöber na afloop van de Klassieker (1-4).

Emile van de Sande
ROTTERDAM

Wedden

Meer odds

Wat wist je van tevoren over de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord?
Wöber: "Van tevoren heb ik wat gelezen over deze wedstrijd en de rivaliteit. Dat is vrij indrukwekkend. Dat merk je ook als er vijfduizend supporters naar onze laatste training komen. Dat heb ik in Oostenrijk nooit meegemaakt. In Oostenrijk heb je ook open trainingen en daar kwamen wel eens vijfhonderd supporters naar de laatste training. Maar dit, met al dat vuurwerk…heel speciaal. Dat vergeet ik nooit meer."

"Toen we vertrokken van de Toekomst, zwaaiden de fans ons fantastisch uit. Ze gaven echt een show, met vuurwerk enzo. Dan wordt het wel echt duidelijk wat deze wedstrijd betekent voor de fans en voor de stad."

Tekst gaat verder onder video

In hoeverre is zo'n Klassieker dan anders dan een andere competitiewedstrijd?
"Het is totaal anders dan een normale competitiewedstrijd. Je weet dat je tegen Feyenoord speelt, waar 50.000 man op je zit te wachten. Het is altijd een heetgebakerde wedstrijd. Het is een beetje zoals een oorlog of een groot gevecht. Zo'n kraker is altijd bijzonder."

"In de kleedkamer is het ook anders. Je voelt net iets meer opwinding en spanning. Er hangt in de kleedkamer echt een andere sfeer. Op zo'n dag voel je dat iedereen alles voor elkaar wil geven. Dat is wat zo'n wedstrijd kenmerkt."

Ken je al wat Nederlandse scheldwoorden? Je zal er aardig wat naar je hoofd geslingerd hebben gekregen.
"Ik ken er een aantal, maar die wil ik niet noemen. De scheldwoorden zijn de eerste woorden die je leert als je naar een nieuw land gaat, naast natuurlijk de namen. Ik heb er vandaag elke minuut wel een langs horen komen. Het maakt geen indruk. Omdat je in de flow van de wedstrijd zit, komt het ook niet echt binnen. Je hoort het niet écht. Toen de bal een keer uit was, herkende ik wel een aantal scheldwoorden. Ik vind het geweldig als ze naar me schreeuwen. Het motiveert me."

Je hebt jaren bij Rapid Wien gespeeld. Daar is Austria Wien de grote aartsrivaal. Kan je daar wat meer over vertellen?
"Rapid en Austria komen uit dezelfde stad: Wenen. Er zijn nu denk ik zo'n 130 wedstrijden gespeeld tussen die twee clubs. Rapid is de betere club, maar het is altijd een groot gevecht tussen die twee clubs. Die rivaliteit is daar ook enorm. De fans zijn daar ook geweldig. Vooral Rapid heeft geweldige fans. Vandaag spelen ze toevallig tegen elkaar; ik hoop dat Rapid wint (Rapid won met 0-1, red.)."

Wat is je meest bijzondere herinnering aan de clashes tussen die twee clubs?
"Dat was in 2011… Rapid stond achter in eigen huis tegen Austria en de fans begonnen het veld te bestormen. Dat was heel bizar. De wedstrijd werd gestaakt en Austria kreeg een reglementaire 0-3 zege. Heel bijzonder. Ik stond destijds op de tribune als Rapid-fan, haha."

Tekst gaat verder onder video

"De sfeer wanneer Rapid en Austria tegen elkaar spelen is net zoals hier in De Kuip. Daar is de sfeer ook agressief. Er zijn vaak meer Rapid-supporters dan Austria-supporters, ook als Rapid uit speelt. Rapid is daar de grootste club, met de grootste achterban. Het voelt daar eigenlijk altijd als een thuiswedstrijd. Dat is wel een verschil met hier. Het zou wel anders zijn als er wel Ajax-supporters bij mochten zijn…"

En, zie je in Oostenrijk ook liters bier door de lucht vliegen als de rivaal scoort?
"Nee, in Oostenrijk gebeurt dat niet, haha."