Gemiste kansen bij Oranje: Sneijder, géén nieuw talent en wat verder opvalt

Gemiste kansen bij Oranje: Sneijder, géén nieuw talent en wat verder opvalt

25-10-2017 16:45
39

Geen verrassingen, geen jonge debutanten: bij VoetbalPrimeur was er sprake van gefronste wenkbrauwen toen rond het middaguur een persbericht uit Zeist met daarin de voorselectie van Oranje binnenrolde. Scheidend bondscoach Dick Advocaat mag dan niet de aangewezen persoon zijn om de nationale ploeg te vernieuwen, dit was natuurlijk wél een uitgelezen mogelijkheid om een begin te maken aan de bouw van een nieuw Nederlands elftal. Drie zaken die ons opvallen.

Laatste kunstje Sneijder?
Toch wel opvallend, dat Wesley Sneijder 'gewoon' onderdeel uitmaakt van de 31-koppige voorselectie van Oranje. Want is het simpelweg niet klaar voor de recordinternational? Sneijder blaast tijdens het EK 2020, het eerstvolgende eindtoernooi waar Nederland zich voor kán plaatsen, 36 kaarsjes uit. De spelverdeler zal de nationale ploeg tegen die tijd niet meer bij de hand kunnen nemen. Arjen Robben kondigde na het duel met Zweden van eerder deze maand zijn afscheid aan. Wat wil Wesley? Neemt hij na het oefenpotje tegen Roemenië afscheid? Of denkt de middenvelder van OGC Nice tijdens de kwalificatiereeks voor het EK nog van waarde te kunnen zijn? 

Linksback-vraagstuk
De vleugelverdedigers van Oranje, het blijft een interessant vraagstuk. Op rechts kiest Advocaat opnieuw voor Joël Veltman (Ajax) en Kenny Tete (Olympique Lyon). Wie gaat er tegen Schotland en Roemenië de linkerflank bestrijken? Crystal Palace-back Patrick van Aanholt werd eerder nog gepasseerd, maar zit nu wél bij de selectie. Hij lijkt dus een serieuze kandidaat. Ook Daley Blind en Nathan Aké hebben een uitnodiging gekregen. Blind deed het tegen Zweden heel aardig als nummer en Aké ís eigenlijk helemaal geen linksback. 

De opvolger van Advocaat (Ronald Koeman? Frank de Boer?) doet er goed aan om snel knopen door te hakken. Keuze zat, zou je zeggen: Erik Pieters is al jaren basiskracht in de Premier League, Jetro Willems doet het heel aardig bij Eintracht Frankfurt en Ridgeciano Haps wordt beschouwd als de beste linksback van de Eredivisie. 

Geen jonge honden
Een gemiste kans van Advocaat, om tijdens zijn laatste twee wedstrijden als bondscoach vast te houden aan hetzelfde kliekje spelers. Niet dat zijn huidige selectie perse onlogisch is, maar in het kader van bouwen aan een nieuw Oranje was het een mooi signaal naar een volgende generatie geweest door een aantal jonge, frisse gezichten te selecteren. Rick van Drongelen (Hamburger SV), Frenkie de Jong (Ajax) en Steven Bergwijn (PSV) bijvoorbeeld. Dát zijn de talenten die het de komende jaren moeten gaan doen. 

De volledige voorselectie van Oranje

Doel
Jasper Cillessen (Barcelona), Maarten Stekelenburg (Everton) en Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging
Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Bournemouth), Daley Blind (Manchester United), Wesley Hoedt (Southampton), Daryl Janmaat (Watford), Matthijs de Ligt (Ajax), Karim Rekik (Hertha BSC), Kenny Tete (Olympique Lyon), Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Lazio Roma) en Virgil van Dijk (Southampton)

Middenveld
Donny van de Beek (Ajax), Wesley Sneijder (OGC Nice), Marco van Ginkel (PSV), Davy Klaassen (Everton), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Kevin Strootman (AS Roma), Jens Toornstra (Feyenoord), Tonny Vilhena (Feyenoord) en Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval
Ryan Babel (Besiktas), Steven Berghuis (Feyenoord), Memphis Depay (Olympique Lyon), Bas Dost (Sporting CP), Eljero Elia (Başakşehir), Vincent Janssen (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Besiktas), Jürgen Locadia (PSV) en Quincy Promes (Spartak Moskou)

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)