Bosz in alarmerende crisis met Dortmund: zeven oorzaken voor de vrije val
Het gaat niet goed met Peter Bosz in Duitsland. Na de veelbelovende seizoenstart van Borussia Dortmund zit de klad erin, met het nieuwe gelijkspel tegen APOEL Nicosia in de Champions League als dieptepunt. Wat zijn de oorzaken van de vormcrisis?
Oorzaak 1: gebrek aan zelfvertrouwen
Alles was positief in de eerste weken van het seizoen: Dortmund won alles, scoorde aan de lopende band, kreeg géén doelpunten tegen en Bosz maakt indruk met zijn ontspannen voorkomen. Maar het optreden tegen APOEL maakte andermaal duidelijk dat het zelfvertrouwen van de eerste weken is verdwenen. Het zit tussen de oren bij de Dortmund-spelers, die in de laatste zes wedstrijden alleen van derdeklasser FC Magdeburg wonnen.
Oorzaak 2: botte pech
Het klinkt misschien als een makkelijk excuus, maar Vrouwe Fortuna loopt niet rond in het Signal Iduna Park. Dortmund had ook in het duel met APOEL Nicosia ronduit pech in de afronding. Een kwartier voor tijd raakte Pierre-Emerick Aubameyang de lat en even daarvoor zag de scheidsrechter een Cypriotische handsbal in het strafschopgebied over het hoofd. Ook bij de flitsende seizoenstart liep het niet allemaal op rolletjes, maar had Dortmund wél de wind mee. Veelzeggend: Dortmund loste tegen APOEL dertig schoten.
Oorzaak 3: lekke verdediging
Bosz blijft ondanks de kritiek vasthouden aan een 4-3-3-systeem met hoge pressing, waardoor de verdediging kwetsbaar is. Weigl moet als verdedigende middenvelder fungeren als slot op de deur, maar hij wordt regelmatig overlopen door het ondertal op het Dortmund-middenveld. De verdedigers Marc Bartra, Sokratis Papastathopoulos en Ömer Toprak hebben bovendien een trekje om onrustig te worden als de tegenstander countert. Een zorgwekkend punt voor Bosz.
Oorzaak 4: geen leidersfiguur
Dortmund bulkt van de talentvolle voetballers, maar in slechte tijden zoals deze worden ook andere dingen gevraagd. Het ontbreekt de ploeg aan een ervaren leidersfiguur. Bosz heeft weliswaar de beschikking over aanvoerder Marcel Schmelzer (29), maar de verdediger is regelmatig geblesseerd en mist de voetballende kwaliteiten om de boel op sleeptouw te nemen. Ook routinier Nuri Sahin is blessuregevoelig, terwijl uitblinker Julian Weigl nog te jong is en Aubameyang geen leider is.
Oorzaak 5: afhankelijk van Aubameyang
Dortmund profiteerde de afgelopen twee seizoenen volop van de productiviteit van Aubameyang, die in totaal 56 competitiedoelpunten maakte. Dit seizoen scoorde de topspits ook al tien keer, maar in de laatste vier duels is zijn doelpuntenproductie opgedroogd. Aubameyang oogt niet fris en lijkt een paar dagen rust best te kunnen gebruiken, maar daar wringt de schoen: Bosz heeft geen tweede spits. Althans, de achttienjarige Alexander Isak heeft een grote toekomst, maar is vooral nog een ruwe diamant zonder ervaring.
Oorzaak 6: ideëenloze spelmakers
Dortmund schoot weliswaar dertig keer tegen APOEL, maar het gebrek aan creativiteit was schrikbarend. Wellicht door het gebrek aan zelfvertrouwen legden de middenvelders weinig risico in hun passing, werd er nauwelijks gedribbeld en was het tempo laag. Daarnaast liet een aantal spelers hun koppie hangen na de Cypriotische gelijkmaker. Bosz kan aan de bak om zijn spelers scherp te krijgen voor Der Klassiker tegen Bayern München.
Oorzaak 7: blunderende doelman
Elke topploeg heeft een topkeeper nodig, zeker als Bosz zijn ploeg zo aanvallend laat spelen. Het probleem: Roman Bürki is geen topkeeper. De Zwitser (26) kreeg onlangs contractverlenging van Dortmund, maar als hij een onzekere factor blijft wacht hem een rol op het tweede plan. Niet voor niets worden verschillende keepers, waaronder Kevin Trapp (Paris Saint-Germain) én André Onana (Ajax), al gelinkt aan een overstap naar het Signal Iduna Park.