Oranje-probleem bij Wijnaldum: 'Moet wel weten waar hij naartoe moet'

Oranje-probleem bij Wijnaldum: 'Moet wel weten waar hij naartoe moet'

08-11-2017 17:30
19

Bij Liverpool is Georginio Wijnaldum een van de belangrijkste mannen, maar zodra hij het shirt van Oranje aantrekt is de middenvelder onzichtbaar. Minder schoten, minder passes, minder kansen die hij creëert. Assistent-trainer van Liverpool Pepijn Lijnders spreekt daarover met Voetbal International.

"Dat is zonde", zegt Lijnders als hij de statistieken van Wijnaldum bij Oranje hoort. "Gini is een 'snelle balverplaatser' die altijd klaar is om te pressen. Maar zodra er minder afspeelmogelijkheden zijn, verliest hij zoals alle spelers zijn onvoorspelbaarheid maar ook vooral zijn kracht. Hij speelt zo makkelijk samen, heeft gevoel voor diepte en is zo vast aan de bal. Jürgen (Klopp, red.) heeft veel vertrouwen in hem."

Het probleem bij Oranje is dat de mede-internationals niet weten hoe Wijnaldum loopt en dat Wijnaldum niet weet hoe zijn ploeggenoten lopen. "Gini is heel goed in lopen, maar hij moet wel weten waar hij naartoe moet lopen", zegt Lijnders tegen het weekblad. "Alles in een elftal start met de juiste afstanden en juiste organisatie. Duidelijkheid tussen spelers en het daardoor kunnen anticiperen op elkaar."

Heel veel trainen is de enige manier om dat erin te slijpen. "Dat is bij Oranje niet anders. Snelheid komt vanuit beweging. Door opties. Door open gemaakte ruimtes. Door timing. Het kiezen van positie ten opzichte van elkaar waardoor er meerdere afspeelmogelijkheden ontstaan voor diegene die de bal in bezit heeft, onvoorspelbaarheid ontstaat door beweging rondom bal. Er is geen makkelijke route om dat in te slijpen: training, training, training en training is het enige juiste antwoord", aldus Lijnders.