Beste XI na elf Eredivisie-ronden: Ajax, AZ en koploper PSV hofleverancier

Beste XI na elf Eredivisie-ronden: Ajax, AZ en koploper PSV hofleverancier

09-11-2017 14:00
29

De Eredivisie is een weekje gestremd door de interlandperiode, dus is het tijd om de balans op te maken. Welke spelers blonken uit in de eerste elf speelronden van het seizoen? We zoeken het uit op basis van VP's Elftal van de Week. Van een overduidelijke hofleverancier is vooralsnog geen sprake!

Elke maandag maken we een Elftal van de Week op basis van de voorbije speelronde. Het criterium waar het om draait: hoe goed heeft een speler het gedaan? Op basis van het spelersmateriaal stellen we een zo realistisch mogelijke opstelling samen. Dat resulteert na elf speelronden in een aanvallende 3-2-3-2-formatie. Ajax, AZ en Eredivisie-koploper PSV zijn het vaakst vertegenwoordigd.

Sergio Padt (FC Groningen - twee keer)
Onder de lat staat Padt. De doelman van Groningen werd net als Robert Zwinkels (ADO) en Bram Castro (Heracles) twee keer geselecteerd, maar zijn blakende vorm dit seizoen geeft de doorslag. Padt is Groningen ontgroeid en zit op dit moment niet voor niets bij de selectie van het Nederlands elftal. Het kan haast niet anders dan dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen in Groningen.

Denzel Dumfries (sc Heerenveen - vier keer)
Vertolkte vijf keer de rol van aangever en is daarmee - samen met Hakim Ziyech en Alireza Jahanbahkhsh - de assistkoning van de Eredivisie. Dumfries heeft zijn plaats in dit elftal vooral te danken aan een ijzersterke seizoenstart. In zijn eerste vier Eredivisie-optredens voor Heerenveen gaf de rechtsback al zijn assists.

Guram Kashia (Vitesse - twee keer)
De rots in de branding van Vitesse. Wie had in 2010 kunnen bevroeden dat een onbekende nieuweling uit Georgië zeven jaar later nog steeds het shirt van Vitesse zou dragen én aanvoerder zou zijn? Kashia is de onbetwiste baas in Arnhem. Staat door onder meer een rake kopbal tegen Ajax in dit VP-elftal.

Bram van Polen (PEC Zwolle - vier keer)
De schoonheidsprijs zal PEC-captain Van Polen nooit winnen, maar inzet en doorzettingsvermogen kun je hem niet ontzeggen. Na elf speelronden staat PEC Zwolle op een verrassende derde plaats in de Eredivisie, niet in de laatste plaats door Van Polen. Hij heeft bovendien al drie keer gescoord dit seizoen.

Marco van Ginkel (PSV - vier keer)
Werd bij de seizoenstart gebombardeerd tot de nieuwe aanvoerder van PSV. Die leidersrol past hem steeds beter. De Eindhovenaren gaan aan kop in de Eredivisie, scoren aan de lopende band én hebben dankzij Van Ginkel afgerekend met het penaltysyndroom van vorig seizoen. De Chelsea-huurling miste nog geen minuut dit seizoen en scoorde al zeven keer.

Hakim Ziyech (Ajax - drie keer)
Door velen gezien als de beste speler van de Eredivisie. Na 990 Eredivisie-minuten staat Ziyech op drie doelpunten en vijf assists voor Ajax. In de eerste weken van het nieuwe seizoen klonk er kritiek op Ziyech, die te weinig leiding zou geven, te vaak zijn man liet lopen en regelmatig de bal verspeelde, maar oh - wat kan die man fantastisch voetballen.

Alireza Jahanbakhsh (AZ - drie keer)
Pas in de zevende speelronde stond Jahanbakhsh voor het eerst in VP's Elftal van de Week. Het zegt veel over het seizoen van de AZ'er uit Iran, die de laatste weken in bloedvorm is. In de laatste vier Eredivisie-duels was hij goed voor drie doelpunten en vier assists. Jahanbakhsh lijkt langzaam maar zeker toe aan een stap hogerop.

Brandley Kuwas (Heracles Almelo - drie keer)
In de acht competitieduels die Kuwas dit seizoen voor Heracles speelde was hij goed voor drie goals en vier assists. Het heeft hem concrete belangstelling uit binnen- en buitenland opgeleverd. Een transfer is in januari zéker niet uitgesloten voor Kuwas, die - als hij zo doorgaat - nog een lastige keus moet maken: wordt hij international van Nederland of Curaçao?

David Neres (Ajax - drie keer)
Met vier uitverkiezingen is Neres de vaakst gekozen Ajacied in VP's Elftal van de Week. De swingende Braziliaan had daar negen Eredivisie-optredens (en zes basisplaatsen) voor nodig. Daarin scoorde hij vijf keer. Zijn hoogtepunt tot nu toe: drie assists in de gewonnen Klassieker tegen Feyenoord. Er lijkt nog veel meer in te zitten bij Neres.

Hirving Lozano (PSV - vier keer)
Met afstand de beste aankoop van het seizoen. Wie Lozano ziet voetballen - en scoren vooral - snapt dat PSV deze zomer tot het uiterste is gegaan om de 22-jarige Mexicaan naar Eindhoven te halen. Lozano heeft zich moeiteloos aangepast, is vrijwel wekelijks uitblinker en is met negen doelpunten gedeeld topscorer van de Eredivisie.

Wout Weghorst (AZ - drie keer)
De populariteitsprijs zal Weghorst nooit winnen. Wie echter iets verder kijkt ziet dat de 1.97 meter lange spits zich geweldig ontwikkelt bij AZ. Een voetballer die álles doet voor de winst en leeft op de grens van wat wel en niet kan. Met zeven doelpunten na elf duels doet Weghorst bovendien mee in de top van het topscorersklassement.