Die cultuur van: 'ik speel niet dus ik moet weg', dat stoort mij echt

"Die cultuur van: 'ik speel niet dus ik moet weg', dat stoort mij echt"

10-11-2017 07:27
42

Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer werd een grote toekomst toegedicht. Ze debuteerden op jonge leeftijd bij Ajax én het Nederlands elftal, maar zitten nu op de bank bij Crystal Palace en VfL Wolfsburg. Cor Pot haalt uit naar jonge talenten.

"Die cultuur van: 'ik speel niet dus ik moet weg', dat stoort mij echt. Juist van zo'n zware periode bij een club leer je", zegt de ex-bondscoach van Jong Oranje in het Algemeen Dagblad. "Omgaan met een situatie die je niet gewend bent. Hup, daar word je sterk van. Probeer je maar terug te knokken. Als je daarin slaagt, kom je uiteindelijk heel anders binnen bij een buitenlandse club."

Art Langeler, die tegenwoordig de scepter zwaait bij Jong Oranje, is niet verrast dat talenten een terugslag krijgen. "We hebben het over jongens die net de twintig gepasseerd zijn, hè. Ze hebben allemaal al een enorm stijgende lijn gehad in hun carrière, op jonge leeftijd. Dan is het ook logisch dat er zwaardere tijden zijn. In de Bundesliga en de Premier League wordt stabiliteit gevraagd."

"Ik snap de onrust en het ongeduld wel. Maar een speler moet altijd de belangen afwegen", vervolgt Langeler. "Dan gaat het aan de ene kant natuurlijk om geld en de status van een club. Aan de andere kant is er het persoonlijke plan. Maar er is simpelweg ook een portie pech of geluk", doelt hij onder meer op het ontslag van Frank de Boer bij Crystal Palace.

Cor Pot is glashelder. "Kijk, clubs kopen en kopen maar door. Als één van de twintig aankopen slaagt, heeft die club de investeringen er al uit. En als je niet die ene bent, heb je pech. Juist dáár moeten spelers en hun begeleiders eens over nadenken."