Verbazing over Nederlandse mentaliteit: 'Kinderen met Louis Vuittons van 400 euro'

Verbazing over Nederlandse mentaliteit: 'Kinderen met Louis Vuittons van 400 euro'

10-11-2017 08:02
32

PEC Zwolle-middenvelder Ryan Thomas staat aan de vooravond van een belangrijk tweeluik. De middenvelder uit Nieuw-Zeeland speelt met zijn land twee wedstrijden tegen Peru, waarin een WK-ticket op het spel staat.

Nieuw-Zeeland is duidelijk de underdog. "Als het op techniek aankomt, kunnen we ons niet met Peru meten. Zuid-Amerikanen staan immers bekend om hun techniek", laat Thomas weten aan De Stentor. De middenvelder hoopt echter dat zijn ploeg op basis van mentaliteit het verschil kan maken. "Wij hebben een arbeidersmentaliteit. Waarschijnlijk omdat we een klein land zijn en geen lange historie hebben. De mensen zien ons als werkers. Vrijwel iedereen in Nieuw-Zeeland groeit op met de gedachte: het maakt niet uit wat ik doe, maar ik moet werken om te overleven."

Thomas ziet deze 'never say die'-mentaliteit nauwelijks terug in Nederland. "Ik zie kinderen lopen met kleding van honderden euro's. Dat krijgen ze van hun ouders. Ze hoeven nergens voor te werken." Thomas zelf begon al op zijn tiende met klusjes, waarmee hij een zakcentje bijverdiende en de waarde van geld leerde in te zien. "Zelfs als ik op mijn verjaardag nieuwe schoenen nodig had, mocht ik bijvoorbeeld bij de H&M schoenen van vijftig euro kopen. Hier zie je ze al met Louis Vuittons lopen ter waarde van misschien wel 400 euro. Mijn ouders zouden dat nooit betalen, alleen al omdat je er gemakzuchtig van wordt."