Van Basten is afgestraft nu Marokko wel naar het WK gaat en Oranje niet

"Van Basten is afgestraft nu Marokko wel naar het WK gaat en Oranje niet"

12-11-2017 19:27
46

"Hoe dom kan je zijn om voor Marokko te kiezen, als je voor het Nederlands elftal in aanmerking komt?", vroeg Marco van Basten zich hardop af toen Hakim Ziyech voor een interlandcarrière bij Marokko koos. Mark Wotte vindt het onterecht dat die uitspraak opduikt na de WK-plaatsing van Marokko.

"Dat vind ik goedkoop scoren", aldus Wotte, als bondscoach van Jong Marokko betrokken bij het Marokkaanse succes, tegenover Metro. "Van Basten is afgestraft voor die uitspraak nu Marokko wel naar het WK gaat en Oranje niet. Maar in de laatste 25 jaar is Oranje er in negen van de tien keer bij geweest op een WK. Laten we hopen dat Marokko er vanaf nu ook iedere keer bij is."

Marokko is wat dat betreft goed bezig, stelt Wotte. "De opleiding is in Nederland nog steeds veel en veel beter, maar we zijn hier bezig om een inhaalslag te maken. (...) Wat ik kan zeggen is dat ik hier een enorme honger naar succes proef. Ik wil niet zeggen dat het Nederlandse voetbal verzadigd is, want ik kan alleen over Marokko oordelen, maar de honger naar resultaten en aanzien is hier gigantisch."

Daar ligt een gevaar voor Oranje, want in de toekomst zullen Marokkaanse voetballers wellicht sneller geneigd zijn voor Marokko te kiezen. Wotte denkt dat het 'altijd 50/50' zal blijven. "Het hangt af van hun ervaringen. En het gevoel van waardering. Zo voelde Hakim Ziyech totaal geen waardering in Nederland, terwijl hij hier als een held werd binnengehaald. Dan is de keuze snel gemaakt."