Advocaat: 'Poetin liet mij niet gaan. Hij betaalde de afkoopsom van 1,5 miljoen'

Advocaat: 'Poetin liet mij niet gaan. Hij betaalde de afkoopsom van 1,5 miljoen'

13-11-2017 09:06
34

Nadat Dick Advocaat met Zenit Sint-Petersburg de UEFA Cup won, werd hij op handen gedragen door fans van de Russische club. Maar niet alleen door de fans, ook door president Vladimir Poetin.

"Dat was wat, hoor", herinnert Advocaat zich in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Op een plek waar werkelijk alle wereldleiders uit die tijd ook hadden gezeten, zat ene Dick Advocaat uit Den Haag. Poetin, een enorme fan van Zenit, wist alles van mij. Hij wilde per se met mij praten. Maar de uitnodiging kwam op de dag van de finale om de Russische Super Cup, ik zei dat het niet uitkwam. Dat was geen optie, haha. Niemand zegt nee tegen Poetin."

"Ik was al rond met de Australische bond, maar dat had Poetin gehoord. Hij liet mij gewoon niet gaan, hij betaalde zelfs de afkoopsom van anderhalf miljoen euro aan de Australische bond. Met Poetin klikte het. We spraken over leiderschap. Allebei even groot of klein, misschien speelde dat een rol in die band die ik voelde.''

De bondscoach van Oranje volgt de Nederlandse praatprogramma's niet. Dat doet hij om niet chagrijnig te worden. "Het gaat al lang niet meer om de inhoud en dat vind ik jammer. Hoe ze hier over Ruud Gullit praten, daar kan ik kwaad om worden. We kunnen in Nederland nog steeds niet heel goed met onze helden omgaan. Gullit is een geweldige persoonlijkheid, in het buitenland proef je het respect voor hem. In Nederland staan we erg snel klaar met kritiek."