Bosz kan opnieuw beginnen bij Dortmund: Succes met Ajax zegt hier niks

Bosz kan opnieuw beginnen bij Dortmund: "Succes met Ajax zegt hier niks"

13-11-2017 12:00
32

19 punten in de eerste 7 Bundesliga-duels, liefst 21 goals voor en slechts 2 tegen: Peter Bosz beleefde een droomstart als trainer van Borussia Dortmund. Hoe anders ziet de wereld er anderhalve maand later uit. Dortmund won nog maar één keer (van derdeklasser FC Magdeburg) en Bosz ligt onder vuur. VoetbalPrimeur spreekt met François Duchateau, Dortmund-watcher namens WAZ.

Hoe kijkt men in Duitsland naar Bosz?
"Aanvankelijk heel positief. Bosz heeft Dortmund in de eerste weken van het seizoen goed laten voetballen. Ook was het verrassend dat spelers die onder (voorganger, red.) Thomas Tuchel niet presteerden, onder Bosz in topvorm waren. Nuri Sahin bijvoorbeeld. Bosz presenteerde zich meteen als een fijn mens, was open en eerlijk. Dus de media hadden geen probleem met hem."

"Sinds een paar weken is de sfeer omgeslagen. De media en fans die al sceptisch waren, zeggen nu dat ze het al zagen aankomen: Bosz houdt te veel vast aan zijn tactiek. Het is niet verrassend genoeg, tegenstanders weten ze hoe ze ermee om moeten gaan. Veel mensen zien de tactiek van Bosz als schuldige voor de slechte prestaties. De spelers zijn hem sinds een paar weken ook aan het verdedigen."

Heb jij een verklaring voor de vormcrisis? Doet Bosz opeens andere dingen?
"Dortmund speelt helemaal niet anders dan bij de seizoenstart. Vaak zijn het de kleine dingen die niet meer lukken. Roman Bürki (doelman, red.) heeft met invidivuele fouten ook invloed gehad op bepaalde wedstrijden. Ik denk niet dat de tactiek het probleem was, maar vooral de uitvoering. Natuurlijk, Bosz kiest voor een Risiko-System met hoge pressing, maar daar ligt het niet per se aan. Als de Dortmund-spelers gewoon naar hun niveau presteren, winnen ze gewoon hun wedstrijden in de Bundesliga."

"Als spelers fouten maken, niet 100% fit zijn, problemen hebben met hun vorm én niet scoren - en dat gaat twee of drie wedstrijden zo door - dan begint het gerommel en blokkeren spelers in hun hoofd. Ik denk dat Dortmund weer begint te draaien in de Bundesliga als ze een goed resultaat boeken."

In de Champions League gaat het ook niet goed met Dortmund. Wordt het Bosz aangerekend dat de volgende ronde bijna uit zicht is?
"Je ziet dat Mauricio Pochettino van Tottenham Hotspur Real Madrid-trainer Zinedine Zidane toch iets verder zijn dan Bosz. Dat komt doordat ze flexibeler zijn qua tactiek, ze hebben verschillende plannen voor verschillende tegenstanders. Wat dat betreft is Bosz te eigenzinnig. Zijn speelwijze is misschien voor de Bundesliga goed genoeg om mee te doen om de landstitel, maar international moet je meer opties en plannen hebben."

Staat Bosz sneller onder druk dan voorgangers Klopp en Tuchel omdat hij een Nederlander is?
"Dat denk ik wel. Klopp begon toen Dortmund nog een clubje uit de middenmoot of subtop was. Hij heeft Dortmund met zijn eigen stijl naar successen geleid, zelfs tot in de Champions League-finale. En Tuchel was voor zijn Dortmund-tijd succesvol met Mainz, wat een klein clubje is. Van die twee wisten mensen al dat het goede trainers zijn."

"Bosz had een goed seizoen bij Ajax en de prestaties in de Europa League hebben ook in Duitsland indruk gemaakt, vooral de wedstrijd tegen Schalke. Maar successen met Ajax zeggen hier niks, dus ook niet over hoe goed je het bij Dortmund zal doen. Toch waren de fans niet negatief toen Bosz werd gepresenteerd bij Dortmund. Hij was ook in gesprek met Bayer Leverkusen. Het gaf een goed gevoel dat ze het niet alleen in Dortmund in hem zagen zitten."

Op welke posities heeft Bosz versterking nodig?
"Iedereen is het erover eens dat Dortmund in de verdediging tekort komt. Vooral centraal heeft hij echte toppers nodig, die sneller en wendbaarder zijn én beter kunnen verdedigen tegen de echte topspitsen."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)