Bosz: 'Van Messi had ik dat geaccepteerd, maar van Ziyech niet'

Bosz: 'Van Messi had ik dat geaccepteerd, maar van Ziyech niet'

14-11-2017 15:03
35

Peter Bosz bouwde in zijn eerste en enige jaar als trainer van Ajax een uitstekende band op met Hakim Ziyech. In gesprek met magazine Helden legt de coach uit waarom hij de Marokkaanse spelmaker tijdens zijn eerste weken in Amsterdam als rechtsbuiten gebruikte. 

"Hakim is soms fantastisch, maar soms kan hij een schop onder z'n kont gebruiken. Voordat hij kwam, heb ik in een gesprek uitgelegd wat ik van hem verwachtte en hoe ik hem wilde brengen. Ik vertelde dat hij een van de twee aanvallende middenvelders moest worden", steekt Bosz van wal. "Wij hadden gezien dat hij als rechtsbuiten bij FC Twente ongeveer acht kilometer per wedstrijd liep. Dat was ongeveer net zoveel als Lionel Messi, maar Hakim is geen Messi. Dus accepteerde ik dat van hem niet. Van Messi had ik dat wel gedaan, van hem niet."

"Ik zei: bij mij op het middenveld moet je net als andere jongens elf, soms twaalf kilometer lopen en daar gaan we aan werken. En: jij kent ons systeem niet, dus laat ik je eerst aan de rechterkant spelen zodat je kunt wennen aan je medespelers en daarna ga ik je op het middenveld zetten. De eerste wedstrijd zette ik hem dus rechtsbuiten en meteen viel heel Nederland over me heen. Er verschenen verhalen dat ik hem niet op z'n positie liet spelen. Na een wedstrijd of drie kwam hij precies volgens plan op het middenveld te spelen."

Lees ook: Bosz liet Ajax-viertal vallen: 'De enige met wie ik moeite had, was Jaïro'