Marokkanen in Eredivisie: vier categorieën, vier zekerheidjes, veel potentie

Marokkanen in Eredivisie: vier categorieën, vier zekerheidjes, veel potentie

14-11-2017 18:00
35

Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi, Sofyan Amrabat en Mimoun Mahi waren er zaterdagavond bij toen Marokko zich voor het eerst in twintig jaar plaatste voor het WK. In de Eredivisie lopen meer spelers rond die mogen hopen op een ticket naar Rusland.

De Eredivisie telt 31 geboren Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Van de achttien Eredivisie-clubs hebben er veertien minimaal één Nederlandse Marokkaan in de selectie. De potentiële internationals spelen vooral in de aanval: bondscoach Hervé Renard kan vijftien offensief ingestelde Eredivisie-spelers selecteren. Verder is voor veertien middenvelders, twee verdedigers en één doelman de kans op het WK een stukje groter geworden. Om welke spelers gaat het? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Categorie 1: WK-gangers
Ziyech (Ajax), El Ahmadi, Amrabat (beiden Feyenoord) en Mahi (FC Groningen) mogen zich opmaken voor een mooie zomer. Het viertal is, mochten er geen gekke dingen gebeuren, verzekerd van een plek in de Marokkaanse WK-selectie. Ziyech en El Ahmadi stonden zaterdag in de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ivoorkust in de basis. Amrabat, die twee weken geleden definitief voor Marokko koos, viel in, terwijl Mahi op de bank bleef. Hij zit er de laatste maanden wel steeds bij en is in principe de tweede spits.

Categorie 2: WK-kanshebbers
Yassin Ayoub (FC Utrecht), Nasser El Khayati (ADO Den Haag), Khalid Karami (Excelsior), Youness Mokhtar (PEC Zwolle), Zakaria Labyad (FC Utrecht) en Oussama Assaidi (FC Twente) kunnen hun agenda voor de zomer van 2018 beter nog even vrijhouden. Van dit zestal heeft alleen Assaidi interlands voor Marokko achter zijn naam staan (17). Ayoub lijkt op dit moment de grootste kanshebber. De middenvelder van FC Utrecht maakte eerder dit jaar twee keer deel uit van de Marokkaanse selectie, maar kreeg geen speelminuten. Ayoub komt ook nog steeds in aanmerking voor het Nederlands elftal.

El Khayati heeft in het Algemeen Dagblad al uitgesproken graag naar het WK te willen met Marokko. "Ik zou zeker een versterking zijn. Ik kan in elk geval makkelijk mee met de Marokkaanse selectie", aldus de ADO-stilist. Voor hem wordt het net als voor Mokhtar, Labyad en Assaidi een lastiger verhaal, omdat Marokko veel aanvallers heeft. Tegen Ivoorkust maakte bijvoorbeeld Sofiane Boufal, sterspeler van Southampton, géén speelminuten. Karami is van dit rijtje misschien de minst in het oog springende naam, maar de rechtsback maakt waarschijnlijk wél de meeste kans op een plek in de selectie. Renard heeft immers weinig smaken in zijn verdediging.

Categorie 3: WK-dromers
Alleen een absoluut topseizoen in de Eredivisie kan Hicham Faik (Excelsior), Iliass Bel Hassani (AZ), Amir Absalem, Oussama Idrissi (beiden FC Groningen), Younes Namli (PEC Zwolle), Adnane Tighadouini (FC Twente), Anouar Kali (FC Utrecht) en Tarik Tissoudali (VVV-Venlo) naar het WK loodsen. Van dit rijtje zijn op dit moment alleen Faik en Namli in bloedvorm, maar de middenvelders van Excelsior en PEC hebben te maken met moordende concurrentie en houden ook geen rekening met een uitnodiging.

Ook voor Bel Hassani, Idrissi, Tighadouini en Tissoudali wordt het door hun positie een lastig verhaal, terwijl het viertal ook 'gewoon' kwaliteiten tekort lijkt te komen. Tighadouini speelde in het verleden wel één interland voor Marokko. Anouar Kali komt door zijn verdedigende kwaliteiten wel in aanmerking, maar is op dit moment geblesseerd en de tijd tot het WK is misschien te kort om Renard nog te overtuigen. Amir Absalem staat erbij, omdat de rechtsback van Groningen als vleugelverdediger mogelijkheden heeft.

Categorie 4: WK-wonderen
Een wonder, dat hebben dertien Eredivisie-spelers nodig om de komende zes maanden een plek in de Marokkaanse WK-selectie af te dwingen. Voor Marouane Afaker, Zakaria El Azzouzi, Anouar Hadouir, Ali Messaoud (allen Excelsior), Brahim Darri (Heracles Almelo), Mounir El Allouchi (NAC Breda), Adil Auassar, Mohamed El Makrini (beiden Roda JC), Ilias Alhaft (Sparta) Bilal Ould Chikh (FC Utrecht), Lugman Bezzat (VVV-Venlo), Ismail Azzaoui en Mohamed El Hankouri (Willem II) wordt het haast onmogelijk om naar het WK. Zelf zullen ze daar ook niet echt in geloven.

Conclusie
De kans dat de Eredivisie meer dan vier spelers gaat leveren aan de WK-selectie van Marokko, lijkt klein. Dat heeft vooral te maken met het feit dat bondscoach Renard (foto) erom bekendstaat met een vaste basis te werken, waardoor hij weinig nieuwe namen bij zijn selectie haalt. Bovendien spelen in Spanje, Frankrijk en België nog veel meer potentiële internationals. Die competities staan in Marokko hoger aangeschreven dan de Nederlandse.