Oranje sluit 2017 en tijdperk Advocaat af met zege: drie assists Berghuis

Oranje sluit 2017 en tijdperk Advocaat af met zege: drie assists Berghuis

14-11-2017 21:50
12

Het Nederlands elftal heeft 2017 afgesloten met een overwinning. In Boekarest werd Roemenië met 0-3 verslagen door goals van Memphis Depay, Ryan Babel en Luuk de Jong. Dick Advocaat, die voor de laatste keer op de bank zat, is daardoor de bondscoach met de meeste Oranje-zeges achter zijn naam.

Net als in de oefeninterland tegen Schotland van afgelopen donderdag was Oranje zéker niet in bloedvorm. Wat heet: in de eerste helft creëerde de ploeg van Advocaat nauwelijks mogelijkheden, ondanks het feit dat Roemenië vrij aanvallend speelde. In de laatste vriendschappelijke wedstrijd tegen Turkije leverde dat de Roemenen nog een 2-0 overwinning op.

Op slag van rust dacht Babel zijn eerste interlanddoelpunt sinds 2008 te maken, maar de Oranje-spits werd - terecht - teruggefloten voor buitenspel. Na 56 minuten kreeg hij alsnog loon naar werken. Steven Berghuis zette de bal voor met rechts en de aanvaller van Besiktas tikte de bal vakkundig binnen.

Op dat moment stond het Nederlands elftal al op voorsprong. Memphis Depay maakte net als tegen Schotland de 0-1. Hij kopte een getoucheerde voorzet van Berghuis bij de tweede paal achter de Roemeense doelman Costel Pantilimon. Tien minuten voor tijd werd het ook nog 0-3 door een goal van invaller Luuk de Jong na wéér een assist van Berghuis. Ajacied Donny van de Beek maakte vervolgens nog zijn Oranje-debuut.

Door de 0-3 zege op Roemenië sluit Oranje een teleurstellend 2017, waarin WK-plaatsing een brug te ver bleek, nog af met een enigszins goed gevoel. Advocaat neemt afscheid met 37 overwinningen als bondscoach van Oranje, waarmee hij Bob Glendenning uit de geschiedenisboeken werkt.