Robben, Blind en vijf (!) anderen: Oranje-internationals gratis op te halen

Robben, Blind en vijf (!) anderen: Oranje-internationals gratis op te halen

22-11-2017 18:00
17

Over precies 41 dagen is het zover: dan mogen spelers met een aflopend contract officieel hun handtekening zetten onder een verbintenis bij een andere club. In deze categorie zitten opvallend veel (voormalig) Oranje-internationals. VoetbalPrimeur pikt er zeven uit.

In de voetballerij is het zo geregeld dat een speler vanaf een half jaar voor het verstrijken van zijn contract benaderd mag worden door een andere club. Als de speler openstaat voor een nieuwe uitdaging, gaat hij samen met zijn zaakwaarnemer in onderhandeling met de geïnteresseerde club en staat zijn huidige werkgever machteloos. Komen de partijen tot een akkoord, dan maakt de speler op 1 juli 2018 de overstap.

Wedden

Meer odds

Arjen Robben (Bayern München)
Voor het tweede seizoen op rij is de toekomst van Robben bij Bayern München onzeker. De gestopte Oranje-international (96 interlands) speelt al sinds de zomer van 2009 bij de Duitse grootmacht en is misschien wel populairder dan ooit. Daarom lijkt zijn contractverlenging voor Bayern een simpele optelsom. Bij de club is het echter beleid om spelers van de leeftijd van Robben (33) geen nieuw meerjarig contract aan te bieden en bovendien wil de speler zijn situatie per jaar bekijken. Paniek is er bij Bayern en Robben zéker niet: zijn vorige contract werd op 16 januari 2017 verlengd.

Stefan de Vrij (SS Lazio)
De meest besproken Nederlander met een aflopend contract. In Italië gonst het al een jaar van de geruchten over De Vrij, die nog altijd niet heeft bijgetekend. Op dit moment zou er worden gesteggeld over de minimale afkoopsom in zijn Lazio-contract. Voor De Vrij ligt een driejarig contract klaar, tegen een jaarsalaris van drie miljoen euro. Belangrijker nog: in de deal is een vastgelegde clausule van dertig miljoen euro opgenomen. Clubs als Juventus, AC Milan, Internazionale en Everton houden de situatie met bijzondere interesse in de gaten.

Daley Blind (Manchester United)
Zijn contract loopt volgende zomer af, maar de kans dat de Manchester United hem transfervrij de deur uit laat lopen is klein. Blind verliet Ajax in 2014 voor een vierjarig contract bij United en in die verbintenis werd een optie voor een extra seizoen opgenomen. Het lijkt niet meer dan logisch dat de club van de gelegenheid gebruik maakt om Blind een jaar langer te binden. Dat wil niet zeggen dat de 52-voudig international ook na dit seizoen voor United voetbalt. Hij heeft geen basisplaats onder manager José Mourinho. Door Blind langer vast te leggen, kan United wel weer een transfersom voor hem vragen.

Michel Vorm (Tottenham Hotspur)
De vaste stand-in van topkeeper Hugo Lloris. Vorm kwam in 2014 over van Swansea City en is sindsdien gelukkig in zijn rol als tweede viool bij Tottenham. Elf maanden geleden verlengde de vijftienvoudig Oranje-international zijn contract met een jaar, tot medio 2018. Zoals het er nu voorstaat, kan Vorm na dit seizoen dus transfervrij overstappen naar een andere club. De 34-jarige doelman is nog steeds een goede versterking voor een Premier League-middenmoter, maar wie durft het aan?

Robin van Persie (Fenerbahçe)
Niets lijkt een terugkeer naar Feyenoord nog in de weg te staan. Van Persie moet zijn contract bij Fenerbahçe nog zeven maanden uitzitten en is dan vrij om te gaan. De redenen voor een vertrek zijn legio: Van Persie drukt met zijn salaris zwaar op de begroting, presteert in de ogen van Fenerbahçe onvoldoende én zette kwaad bloed door zich in augustus met een schouderblessure bij Oranje te melden. Vervolgens keerde hij terug met een knieblessure, die veel ernstiger bleek dan aanvankelijk werd gedacht. Van Persie is bijna hersteld, maar op speeltijd lijkt hij niet meer te kunnen rekenen in Istanbul. Misschien kan Feyenoord in de winterstop al toeslaan.

Tim Krul (Brighton & Hove Albion)
Na Vorm de tweede Nederlandse doelman in deze lijst. Krul maakte op deadlineday de overstap van Newcastle United naar Brighton, waar hij zijn handtekening zette onder een contract tot het einde van het seizoen. Op dit moment zal de 29-jarige doelman (acht interlands voor het Nederlands elftal) niet helemaal tevreden zijn met zijn situatie, omdat hij ongetwijfeld meer wil dan het inschieten van eerste keeper Mathew Ryan voor elke wedstrijd. Een snel vertrek uit Brighton is daardoor niet ondenkbaar.

Nigel de Jong (Galatasaray)
Hoe is het met de 81-voudig international van Oranje? Lastig te zeggen. De Jong leeft met vrouw en twee kinderen nog steeds in Istanbul, maar is volledig uit de picture verdwenen omdat hij niet meer tot de selectie van Galatasaray behoort. De 32-jarige middenvelder lijkt op dit moment vooral bezig met zaken die niets met voetbal te maken hebben, zoals de uitbreiding van zijn autobedrijf Continental Cars. Afgelopen zomer was er contact met Ajax, maar de Amsterdamse club besloot na uitgebreid overleg af te zien van de komst van De Jong. Met zijn ervaring had hij van grote invloed zou kunnen zijn op het veld en in de kleedkamer. De Jong stond zelf open voor een terugkeer.

 

Plotting our next move Business never sleeps #Expandingthebusiness #Hamburg

Een bericht gedeeld door Nigel de Jong (@nigeldejong) op