'Veel clubs' willen PSV-target: gehaat door Messi en Suarez, pokerspel in Londen

'Veel clubs' willen PSV-target: gehaat door Messi en Suarez, pokerspel in Londen

23-11-2017 11:25
13

De naam van Pau López duikt ineens op als mogelijke opvolger van Jeroen Zoet bij PSV. Een jonge, zeer talentvolle, ervaren en na dit seizoen transfervrije doelman die in Spanje hoog aangeschreven staat, maar in delen van Barcelona ook gehaat wordt. VoetbalPrimeur zet een aantal zaken die je moet weten over het vermeende PSV-target op een rij.

Een van de drie Lópezen
Pau, Diego en Adrián. De selectie van Espanyol telt drie doelmannen die allen López heten. Pau (22) is de eerste keeper dit seizoen en stond alle twaalf de La Liga-wedstrijden in de basis. Diego (36) is de eerste doelman van vorig seizoen, de stand-in van dit jaar en een man met rijke ervaring bij onder meer Real Madrid en AC Milan. En dan is er nog Adrían (18), het talent wat dit seizoen één keer op de bank mocht zitten bij een competitieduel.

Tussenjaar in Londen
Pau López was al een volledig seizoen de doelman van Espanyol in La Liga toen hij in 2016 ineens koos voor een verhuur aan Tottenham Hotspur. De reden daarvan was de komst van Quique Sánchez Florez. De coach gaf na zijn aanstellingbij Espanyol de voorkeur aan de meer ervaren Diego López. Toen Mauricio Pochettino, voormalig trainer van Espanyol die altijd in Pau geloofde, interesse toonde, besloot de jonge doelman dat het beter was om onder de vleugels van Hugo Lloris ervaring op te doen in Londen, in plaats van op de bank of zelfs op de tribune te zitten bij Espanyol. Pau speelde nooit een officiële wedstrijd voor de club, maar zat wel tijdens een paar duels in de Premier League en de bekertoernooien op de bank. Hij was echter voornamelijk derde keeper achter Lloris en Michel Vorm.

Zuinige Levy
Tottenham Hotspur had in de verhuurovereenkomst met Espanyol een vastgestelde afkoopsom van zeven miljoen euro opgenomen. De Engelse club wilde López afgelopen zomer maar al te graag langer houden, maar voorzitter Daniel Levy - bekend om zijn keiharde onderhandelingstactieken - stelde Espanyol voor het blok: of we kopen López nu voor twee miljoen euro plus bonussen, of we halen hem in 2018 transfervrij op. Espanyol deed niet mee aan dat pokerspel van Levy en haalde López terug naar de club. De optie om bij Brighton & Hove Albion, dat later Tim Krul haalde, te gaan spelen sloeg de doelman zelf af.

Gehaat door Messi-incident
Inmiddels is Pau López dus weer eerste doelman bij Espanyol. Bij de fans van zijn club is hij geliefd, bij het niet-Espanyol-deel van Barcelona is hij gehaat. Die haat is het gevolg van een incident met Lionel Messi in mei 2016. Tijdens de derby van Barcelona stond López - die ontkent dat dit een bewuste actie was - op het been van Messi. De Argentijn was woest op de doelman en met hem een groot deel van Barcelona, dat het incident nog lang niet is vergeten.

Bekvechten met Suarez
En Messi is zeker niet de enige vijand van López bij FC Barcelona. Luis Suarez heeft hij ook al tegen zich in het harnas gejaagd. 'Ik heb vijf titels, jij dan?', schreeuwde Suarez volgens liplezers, om López vervolgens voor boludo uit te maken, een woord dat in Zuid-Amerika wordt gebruikt om iemand belachelijk te maken.

"Veel teams geïnteresseerd"
López staat in Spanje echter vooral te boek als een groot keeperstalent, zo vertelt Ignasi Espinosa Tejada van Futbol1.es aan VoetbalPrimeur. "Hij heeft een enorm potentieel, is pas 22 jaar met veel ervaring op het hoogste niveau en is opgeroepen voor Jong Spanje", aldus de verslaggever. "Met het tussenjaar bij Tottenham wilde hij een betere keeper worden in een beter team met een manager die hem ook vertrouwen geeft. Dat is niet echt gelukt, maar hij speelt nu wel weer alles. PSV is zeker niet de enige geïnteresseerde club. Veel teams houden zijn situatie in de gaten."

Blijft López tóch?
Zeker gezien zijn grote toekomst en aflopende contract bij Espanyol. Maar Espinosa Tejada verwacht niet dat López transfervrij de deur uitwandelt op weg naar PSV. "Ik denk dat hij blijft. Zijn laatste woorden over deze kwestie waren dat hij bij Espanyol wil blijven, maar dat er tijd nodig is om tot beslissingen te komen. Op dit moment wijst alles erop dat hij gaat verlengen, zolang hij maar eerste keeper blijft."