Het was zo slecht dat ik niet wist of ik nou moest huilen of lachen

"Het was zo slecht dat ik niet wist of ik nou moest huilen of lachen"

23-11-2017 23:18

In 2011 ging Foppe de Haan een wel heel bijzonder avontuur aan. Hij werd bondscoach van het piepkleine Tuvalu. De inmiddels 74-jarige Fries denkt nog regelmatig met weemoed terug aan die bijzondere periode, vertelt hij aan Panorama. 

"Gerard Marsman, directeur van Coaches Betaald Voetbal, zei al dat voor die functie maar één iemand in aanmerking kwam en dat was ik. En dat klopt ook wel een beetje", blikt De Haan terug. 

"Het was ongelooflijk. Alleen al die hele atmosfeer. Je waant je daar echt in een Bounty-reclame, met al die witte stranden en palmbomen. Al moest ik wel even slikken toen ik ze voor de eerste keer ging trainen. Ik wist niet wat ik zag. Dat zag je ook wel in die documentaire van de NOS. Je zag me met de minuut verder in mijn stoel zakken. Het was zo slecht dat ik niet wist of ik nou moest huilen of lachen."

Hij is naar eigen zeggen 'een ander persoon' geworden door het avontuur op het eiland. "In het begin van mijn carrière was ik heel fanatiek. Dat ben ik nog steeds, maar sinds Tuvalu ben ik wel wat geduldiger geworden. Zo van: als het vandaag niet lukt, dan lukt het morgen wel. Als je maar systematisch werkt."

Lees ook: 'Een club trainen, of Oranje leiden, dat gaat niet meer gebeuren. Nooit meer'