'Louis had niet veel aan te merken op onze werkwijze. Een prachtig compliment'

'Louis had niet veel aan te merken op onze werkwijze. Een prachtig compliment'

30-11-2017 22:44
32

Op verzoek van AZ lichtte Louis van Gaal afgelopen zomer de jeugdopleiding van de Alkmaarse club door. Van Gaal was ongelooflijk onder de indruk van het niveau van de AZ-kweekvijver, zei hij na afloop. Directeur voetbalzaken Max Huiberts was gevleid door de woorden van de voormalig bondscoach, vertelt hij in Voetbal International. 

"De eerste zin van Louis tijdens de evaluatie was, dat hij eigenlijk niet zo veel had aan te merken op onze werkwijze. Dat was een prachtig compliment. Van Gaal is een kritische vakman, die nooit zal schromen de vinger op de zere plek te leggen", aldus Huiberts. 

"Als zo iemand geen kritiekpunten is tegengekomen tijdens drie dagen intensief meelopen, is dat natuurlijk zeer positief. Louis zei letterlijk: als ik nu een opleiding zou moeten neerzetten, zou ik het op jullie manier doen. Hij prees onze visie, de structuur, de mensen en de opleidingsprogramma's."

"Hij voegde er nog wel aan toe dat we niet moeten doorslaan in de innovaties die we doorvoeren. Onze huidige werkwijze is goed, dat moeten we volgens Louis verder gaan finetunen en verdiepen. En hij benadrukte hoe belangrijk veeleisendheid is. We eisen bij AZ iedere dag het maximale van elkaar. Die benadering is ook altijd typerend geweest voor de werkwijze van Van Gaal zelf."

De jeugdopleiding van AZ werd in 2015 en 2016 verkozen tot de beste van Nederland.