Falende Ajacied trekt boetekleed aan: Het waren gewoon mijn fouten, klaar

Falende Ajacied trekt boetekleed aan: "Het waren gewoon mijn fouten, klaar"

04-12-2017 07:00
16

André Onana heeft er alle vertrouwen in dat Ajax er nog een geslaagd seizoen van kan maken. Toch realiseert de doelman van de Amsterdammers dat het verschil met een halfjaar geleden immens is. VoetbalPrimeur sprak na FC Twente – Ajax met Onana.

Emile van de Sande
ENSCHEDE

Een jubelstemming en een grafstemming zijn in elkaar verweven wanneer spelers van Twente en Ajax zaterdagavond de mixed-zone in de Grolsch Veste betreden. Beide ploegen hebben een punt overgehouden aan het competitietreffen (3-3), maar voor de Amsterdammers voelt het als een 5-0 nederlaag. Tenminste, dat is af te lezen aan het gezicht van Onana. De sluitpost wordt door de perschef van Ajax door de rood-witte gang van het Twente-stadion naar de pers begeleid.

Ajax speelde, voor het eerst dit seizoen vanaf de aftrap, met drie verdedigers en vier middenvelders. Dus was het aanpassen geblazen, ook voor Onana, zo zegt hij zelf. "Je weet niet hoe het gaat uitpakken op voorhand. We probeerden er het beste van te maken. In de eerste helft ging het prima, we scoorden ook twee keer. We moesten ons aanpassen aan de nieuwe formatie, maar dat is ons werk. We moeten doen wat de trainer wil. Dat er drie verdedigers voor me staan in plaats van vier maakt ook niet heel veel uit", bagatelliseert de doelman de formatiewissel.

Weersomstandigheden
Op dat moment is de wedstrijd al zo'n vijftien à twintig minuten afgelopen. Maar goed ook, anders was het, in verband met bevroren handen, schier onmogelijk geweest om de aan-knop op de geluidsrecorder in te drukken voor het interview. De vrieskou in Enschede was niets ontziend. In de tweede helft begon het zelfs te sneeuwen. "Nee, daar ben ik niet echt aan gewend", erkent Onana.

De goalie uit Kameroen speelde een matige wedstrijd. Hij was onrustig en liet een aantal keer op onbegrijpelijke wijze een bal glippen. "Het was écht heel koud. Maar dat is natuurlijk geen excuus, zoals je weet. Misschien had een aantal van mijn foutjes te maken met de sneeuw maar nogmaals: dat mag geen excuus zijn. Het waren gewoon mijn fouten, klaar", neemt hij de volledige verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden.

Onana vervolgt: "Ik ben natuurlijk ook niet tevreden over mijn eigen prestaties vandaag. Alleen al om het feit dat we drie doelpunten tegen hebben gekregen. Normaal gesproken…" Het valt stil. Onana is diep in gedachten verzonken. Vijf seconden later blijkt waarom: hij groef diep in zijn geheugen. Hij vervolgt: "Heel vreemd. Als ik het me goed herinner is dit de tweede keer dat ik drie doelpunten tegen krijg als eerste doelman van Ajax." Hij zit mis: naast Twente wisten ook Schalke, Lyon en Rosenborg Onana drie keer te passeren.

Aanhaken of afhaken
Zondag wacht dé clash met PSV. Onana zucht, en wijst op het gat van tien punten met de koploper. "Ja, het is een groot gat. Maar ik ga het niet over PSV hebben. We zien het aan het eind van het seizoen wel. Zondag moeten we winnen, we gaan alles geven. De druk zal hoog zijn. We moeten PSV opjagen en dan zien we waar het schip strandt."

Voor Ajax is het te hopen dat PSV over de knie gaat, anders gaat het de winterstop in met een uitzichtloze situatie. Dat realiseert Onana zich ook. "We hebben dit seizoen geen Europees voetbal, alleen de Eredivisie. Zes maanden geleden stonden we nog in de Europa League-finale, nu spelen we niet eens Europees. Dat is niet makkelijk. Het verschil is enorm."

"Vorig seizoen hadden we geluk"
Ajax-trainer Marcel Keizer is regelmatig het mikpunt van kritiek. Onana wordt geconfronteerd met de vraag of Ajax het met Keizer nog kan omdraaien. Het antwoord is duidelijk en komt oprecht over. "Ik heb er echt veel vertrouwen in dat we het nog gaan omdraaien met deze trainer. Waarom ik daar zoveel vertrouwen in heb? Omdat we inderdaad niet alles winnen, maar we zijn wel altijd beter dan onze tegenstander. Nee, het spel is niet zo goed als onder Peter Bosz vorig seizoen. Maar het is niet hetzelfde."

Waarom niet?, wordt Onana gevraagd. Hij vindt het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. "We hebben een aantal andere spelers. Vorig seizoen speelden we een finale, dat was echt geweldig. Ik kan me een aantal wedstijden herinneren, geweldig... Maar je hebt ook een portie geluk nodig. Vorig seizoen hadden we dat wel, dit seizoen niet."