De China-gangers: Pellè maakt torenhoge salaris niet waar en captain Gudelj

De China-gangers: Pellè maakt torenhoge salaris niet waar en captain Gudelj

06-12-2017 15:30
9

De golf van spelers uit de Europese competities die naar China vertrokken is inmiddels een beetje gaan liggen, maar hoe gaat het met de voetballers die voor het grote geld in Azië kozen? VoetbalPrimeur zet nu de Super League is afgelopen de huidige situatie van de spelers die in 2017 naar China vertrokken op een rij.

Nemanja Gudelj (Tianjin Teda)
De enige speler die vanuit de Eredivisie naar China vertrok. Met Tianjin Teda werd het echter een kleurloos seizoen voor Gudelj. Negentien van de dertig wedstrijden speelde hij mee (allen als basisspeler), maar voor de middenvelder was het vooral een seizoen van naar beneden kijken. Tianjin Teda eindigde op de dertiende plek van de zestien ploegen, waarvan de laatste twee degraderen. Het gat met de nummer vijftien was negen punten.

Oscar (Shanghai SIPG)
Oscar, de aankoop van meer dan zestig miljoen euro, deed met Shanghai SIPG een gooi naar de titel. De spelverdeler moest het met zijn ploeg echter afleggen tegen Guangzhou Evergrande, dat met vier punten afstand kampioen werd. Oscar speelde als spelverdeler bij vlagen weergaloos. Uiteindelijk eindigde de Braziliaan op twee goals en negen assists in de Super League. Ook stond hij negatief in het nieuws door een forse rel rond zijn persoon.

Carlos Tévez (Shanghai Shenhua)
Het schoolvoorbeeld dat geld niet altijd gelukkig maakt. Shanghai Shenhua maakte Tévez voor een tijdje de best betaalde voetballer ter wereld, maar de Argentijn is in China volledig door de mand gevallen. Tévez maakte een ongeïnteresseerde indruk, had het duidelijk niet naar zijn zin, scoorde maar vier keer en speelde lang niet altijd. Tévez heeft nu zelf de keuze: of vertrekken of zijn peperdure contract verlengen.

Alexandre Pato (Tianjin Quanjian)
Pato vertrok begin 2017 voor achttien miljoen euro van Villarreal naar Tianjin Quanjian en heeft die transfersom dubbel en dwars terugbetaald. In de 24 competitiewedstrijden die hij speelde was hij goed voor vijftien treffers, waarmee hij als gedeeld achtste op de topscorerslijst eindigde. Met Tianjin Quanjian eindigde Pato op de derde plek in de competitie. 

Axel Witsel (Tianjin Quanjian)
Witsel speelde vrijwel alle wedstrijden in de Chinese competitie bij Quanjian van begin tot eind. De Belgische middenvelder, die voor 20 miljoen euro overkwam van Zenit Sint-Petersburg, scoorde bovendien vier doelpunten én hij verloor zijn plek in de Belgische ploeg niet richting het komende WK. Tel daarbij de financiële kant op en de overstap van Witsel is geslaagd te noemen.

Tjaronn Chery (Guizhou Zhicheng)
De enige Nederlander die gedurende de Chinese transfergekte naar het oosten ging, Chery, eindigde met Guizhou Zhicheng in de middenmoot van de Chinese Super League, op de achtste plaats. Chery kwam in achttien wedstrijden in actie en was daarin goed voor vier assists, maar tot scoren kwam hij niet. Chery werd op tal van posities gebruikt, als centrale middenvelder, spits, aanvallende middenvelder, rechtsbuiten, rechtsmidden en linksmidden.

John Obi Mikel (Tianjin Teda)
Mikel speelt samen met Gudelj in de ploeg, maar kwam slechts tot dertien wedstrijden in zijn eerste seizoen in China vanwege een blessure die hem maanden aan de kant hield. Mikel, ex-Chelsea, begon als aanvoerder bij Tianjin Teda maar moest door de blessure de band tijdelijk overdragen aan Gudelj.

Anthony Modeste (Tianjin Quanjian)
Modeste stapte in de zomer na lang getouwtrek over van 1. FC Köln naar Tianjin Quanjian, ook de club van Pato en Witsel, en maakt de verwachtingen meer dan waar. In zijn eerste acht duels in de Chinese Super League was hij al goed voor zeven doelpunten, waaronder een zeer belangrijke in de 1-2 overwinning op kampioen Guangzhou Evergrande in de laatste speelronde, waardoor Tianjin Quanjian zich plaatste voor de Aziatische Champions League.

Ricardo Carvalho (Shanghai SIPG)
Carvalho besloot in februari op zijn oude dag nog een centje te gaan verdienen bij Shanghai SIPG, waar de inmiddels vertrokken André Villas-Boas graag gebruik wilde maken van de ervaring van de 39-jarige verdediger. Met vier duels in een heel seizoen viel de inbreng van Carvalho tegen, maar wel zorgde hij voor een schitterende assist. In Spanje werd hij in oktober veroordeeld voor een celstraf - die hij niet hoeft uit te zitten - vanwege belastingfraude.

De 'oudgedienden'
Afgelopen zomer zagen we Paulinho na een Chinees verblijf een succesvolle transfer maken naar FC Barcelona, maar nog altijd zitten er een aantal 'oudgedienden' in de Super League. Spelers die in 2016 al de overstap naar China maakten en nog altijd daar voetballen. Graziano Pellè behoort nog altijd tot een van de best betaalde voetballers ter wereld, maar met 6 goals in 24 wedstrijden viel zijn opbrengst dit seizoen zwaar tegen. Ezequiel Lavezzi schoot bij Hebei Fortune FC wél met scherp met 20 goals in 27 wedstrijden, terwijl zijn ploeggenoot Gervinho mede door een zware knieblessure slechts vier wedstrijden speelde en eenmaal scoorde.

Hulk speelt nog altijd bij Shanghai SIPG en maakte dit seizoen 20 goals in 27 wedstrijden. Jackson Martinez speelde geen enkele wedstrijd voor Guangzhou Evergrande vanwege een enkelblessure en het feit dat de club maar drie buitenlanders mocht opstellen en Martinez dus buiten de boot viel. Middenvelder Freddy Guarin speelde achttien duels voor Shanghai Shenhua en bereikte daarin een opvallend hoog doelpuntenaantal: tien goals.