'Waarheid is dat 98 procent van jeugdspelers Feyenoord of Ajax nooit eerste haalt'

'Waarheid is dat 98 procent van jeugdspelers Feyenoord of Ajax nooit eerste haalt'

06-12-2017 12:44
29

Robert Maaskant zet zich als franchisenemer van uitzendbureau Recruit a Student ook in voor het leven van topsporters na hun actieve carrière. De oud-coach wil tijdens de loopbaan van sporters al aan hun toekomstige maatschappelijke carrière werken.

"Want het klinkt natuurlijk hartstikke mooi, als voetballer tien jaar op rij zo’n 250 duizend euro verdienen. Maar haal er de helft belasting af en je komt tot de slotsom dat je echt niet genoeg hebt om tot je tachtigste stil te blijven zitten", zegt Maaskant in Voetbal International. "Zeker niet als je die leuke auto wilt blijven rijden en in dat mooie huis wilt blijven wonen. Zelfs voor sommigen toppers geldt dit. Ter illustratie: van alle voetballers in de Premier League gaat de helft persoonlijk failliet na zijn loopbaan. De gevallen zijn echt schrijnend."

Maaskant richt zich in eerste instantie op Jupiler League-voetballers. "Rust is belangrijk in een voetbalcarrière, in elke sportloopbaan trouwens. Alles staat in het teken van die ene wedstrijd in het weekeinde. En zo hoort het ook. Maar de praktijk is nu dat tachtig procent van de voetballers de tijd na een training vult met op de bank hangen, videogames spelen of andere vormen van compleet nutteloos zijn. En iedereen accepteert het. Clubs, ouders, die jongens zelf... Want: alles moet wijken voor dat ene doel. Ook bij talenten. De waarheid is dat 98 procent van de jeugdspelers van Feyenoord of Ajax nooit het eerste elftal haalt. Om, wanneer hun loopbaan vroeg of laat erop zit, tot de conclusie te komen dat ze naast voetballen helemaal niets kunnen", aldus Maaskant.