PSV, Ajax en Feyenoord naderen transferperiode: deze spelers kunnen weg

PSV, Ajax en Feyenoord naderen transferperiode: deze spelers kunnen weg

06-12-2017 18:00
26

Nog 26 dagen en dan gaat de transfermarkt weer open. Welke spelers van PSV, Ajax en Feyenoord maken de meeste kans op een transfer? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Normaliter verloopt de transferperiode in januari een stuk rustiger dan die in de zomer. Niet gek ook: de traditionele top-drie in de Eredivisie wil de selectie zoveel mogelijk intact houden voor de maanden waarin de prijzen worden verdeeld. Toch zijn er altijd kikkers die uit de kruiwagen springen, zo bleek ook vorig seizoen. PSV liet Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon gaan, terwijl Ajax schoon schip maakte met de verkoop van Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj. Welke spelers maken in januari de meeste kans op een transfer?

PSV
Van de traditionele top-drie moet PSV het meest vrezen voor een uittocht. Althans, vrezen... De club is een aantal spelers liever kwijt dan rijk is. Adam Maher is zo iemand. De middenvelder heeft een aflopend contract en mag uitkijken naar een nieuwe club. Als PSV nog wat aan Maher, die dit seizoen pas één Eredivisie-minuut speelde, wil verdienen, moet hij in januari worden verkocht. Ook Marcel Ritzmaier staat voor een transfer. De Oostenrijkse middenvelder is inmiddels 24 jaar oud, maar speelt en traint bij de beloften van PSV en heeft een aflopend contract.

Een vertrek van Maher en Ritzmaier is door PSV ingecalculeerd, maar technisch manager Marcel Brands zal aan de bak moeten om alle basisspelers binnenboord te houden in januari. Denk daarbij vooral aan Jeroen Zoet, Santiago Arias, Jürgen Locadia en Hirving Lozano. Nee, een winterse transfer ligt op dit moment niet voor de hand, maar een vette cheque uit het buitenland zal het kwartet wel aan het denken zetten. Brands heeft echter één belangrijk ijzer in het vuur: het lonkende kampioenschap.

Ajax
In tegenstelling tot vorig seizoen hoeven we in januari geen uittocht van ontevreden spelers te verwachten bij Ajax. Op dit moment kan alleen Mitchell Dijks alvast ingevuld worden. Hij werd aan het begin van het seizoen bij de selectie gehaald door trainer Marcel Keizer, maar na een reeks slechte optreden werd Dijks net zo makkelijk weer aan de kant geschoven. Waar hij vorig seizoen in januari op huurbasis naar Norwich City vertrok, lijkt nu een permanente move waarschijnlijker. Helemaal als Ajax in de winterstop een nieuwe linksback haalt.

Achter de namen van Amin Younes en Nick Viergever staat een vraagteken. Heel waarschijnlijk is een vertrek van het tweetal niet. Younes ligt een stuk minder goed in de markt dan afgelopen zomer, beschikt weliswaar over een aflopend contract, maar Ajax heeft een optie en zal die lichten. Voor Viergever is de situatie iets gecompliceerder. Hij wil zijn aflopende contract best verlengen, maar Ajax deed nog geen aanbod. De Amsterdammers lijken niet van plan om de belangrijke routinier te verkopen in januari, waardoor een transfervrij vertrek aan het einde van het seizoen lonkt.

Feyenoord
Feyenoord-directeur Martin van Geel gaat een rustige maand tegemoet. Na het winnen van de landstitel vertrokken afgelopen zomer Terence Kongolo, Rick Karsdorp en Eljero Elia, terwijl Dirk Kuyt met pensioen ging. Hun vervangers zullen niet binnen een half jaar denken aan een nieuwe transfer, terwijl 'kampioensspelers' als Eric Botteghin, Tonny Vilhena en Nicolai Jörgensen na de tegenvallende eerste seizoenshelft niet bovenaan de lijstjes van geïnteresseerde clubs zullen staan.

Wel telt de Feyenoord-selectie twee spelers met een aflopend contract: Miquel Nelom en Michiel Kramer. De kans is groot dat het de linksback en spits, die weinig populariteit genieten in De Kuip, aan het einde van het seizoen transfervrij de deur uitlopen. Jeugdproduct Nelom wordt waarschijnlijk met zachte hand richting de uitgang gedirigeerd, terwijl Kramer wel klaar is bij Feyenoord. Met zijn 29 jaar lijkt de tijd rijp voor een lucratieve transfer naar het buitenland.