Overmars handelt meteen na koerswijziging: daadkrachtig Ajax speelt in op verkoop

7 december 2017 om 11:45

Het is pas december 2017, maar Ajax heeft met Hassane Bandé en Perr Schuurs nu al twee spelers binnen voor volgend seizoen. Daarmee voegt de Amsterdamse club daad bij woord.

Typisch Ajax, zo werd de laatste transferzomer van de Amsterdammers betiteld. Met kwalificatie voor de Champions League en later de Europa League op het spel was de selectie allerminst compleet. Wedstrijden die Ajax miljoenen kunnen opleveren zorgden in de Arena niet voor de urgentie om in de voorbereiding al een compleet team op de been te hebben staan. Dat was afgelopen zomer het geval, maar ook anderhalf jaar geleden met het Rostov-debacle en de daaropvolgende komst van Hakim Ziyech. Pas toen het te laat was, werd de knip getrokken.

Koerswijziging
In oktober kondigde algemeen directeur Edwin van der Sar derhalve een koerswijziging aan in de transferstrategie. Niet alleen moest de club bereid zijn om meer geld uit te geven én niet alleen naar de eigen jeugd kijken, maar ook moest er sneller gehandeld worden op de transfermarkt. Als Ajax aanvoelt dat een speler onhoudbaar is en gaat vertrekken, moet er meteen al een vervanger klaarstaan. Het doel: twee weken na het huidige seizoen moet een waardige selectie samengesteld zijn voor het volgende jaar.

"Als er grote spelers vertrekken staat onze jeugd te popelen om hun plek in te nemen. Maar het duurt even voordat ze op datzelfde niveau zitten", zei Van der Sar in november bij de aandeelhoudersvergadering, geciteerd door Ajax Showtime. "Klaassen, Traoré en Sánchez vervang je niet zomaar. Als er iemand vertrekt moeten we eerder een directe versterking terughalen. Daar moeten we scherper op zijn. We willen onze selectie ook sneller op orde hebben, het liefst al twee weken na het einde van de competitie. Zo willen we ons wapenen voor het seizoen 2018/19."


Overmars als voorzitter
De daadkrachtige houding van Ajax kan ook niet los worden gezien van de wijziging van de samenstelling van het technisch hart. Van der Sar stopte als voorzitter van het technisch hart en maakte plaats voor directeur spelersbeleid Marc Overmars. Hoewel Overmars vaak kritiek te verduren kreeg voor het afwachtende transferbeleid van Ajax, werd de laatste periode duidelijk dat Overmars maar al te graag wilde spenderen aan nieuwe spelers, maar van bovenaf werd tegengehouden.

In zijn rol als voorzitter van het adviesorgaan leidt Overmars de vergaderingen, is hij het aanspreekpunt van trainer Marcel Keizer en is hij verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid van Ajax, een volgens Van der Sar steeds belangrijker aspect bij de club. Dennis Bergkamp (brugfunctie tussen jeugd en hoofdmacht en ontwikkeling en doorstroming van talenten) en hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali zijn de andere leden van het technisch hart.

Inspelen op Younes-vertrek
Valt het aantrekken van Bandé en Schuurs onder de noemer directe versterking? Schuurs lijkt de man voor de toekomst, al kan gezien zijn stormachtige ontwikkeling niet worden uitgesloten dat hij er direct staat bij Ajax. Normaliter zal de pas achttienjarige verdediger echter een aanpassingsperiode moeten ondergaan. Daarna kan het snel gaan, zoals bij Matthijs de Ligt ook zichtbaar was.

Met de komst van Bandé doet Ajax precies wat het aankondigde: inspelen op vertrekkende spelers. Duidelijk is dat Amin Younes zich op kan maken voor een transfer door de komst van de negentienjarige KV Mechelen-aanvaller. De Duitser wilde afgelopen zomer zelf al vertrekken en een deel van de fans zou een transfer van de 'improductieve' vleugelspeler alleen maar toejuichen. Voor Ajax en Younes is een zomers vertrek een win-win-situatie. En waar de club normaal gesproken in de zomer pas zou gaan handelen bij het ingaan van de onderhandelingen over een Younes-vertrek, heeft het nu al een opvolger binnen die met Justin Kluivert kan concurreren op de linksbuitenpositie.

Voor- en nadelen Ajax-beleid
Dat biedt veel voordelen: allereerst is de vijver waar Ajax nu uit vist ietwat groter dan richting het einde van de transferperiode. Dan zijn de meeste talentvolle spelers of al verkocht of langer aan de club verbonden. Daarnaast kan de speler zich vanaf dag één focussen op zijn nieuwe club en wordt zijn voorbereiding niet verstoord door transferperikelen en trage onderhandelingen. Bovendien laat Ajax met deze deals geen kans aan de concurrenten, die pas in het voorjaar aan versterkingen gaan werken.

Het belemmerende van zo vroeg handelen als Ajax nu doet is dat lang niet alle spelers op het verlanglijstje zo vroeg in het seizoen hun woord al aan een nieuwe club willen geven. Een voetballer die in december in vorm is kan dan wel beschikbaar zijn, maar hij hoopt in de tweede seizoenshelft de aandacht van nóg grotere clubs te trekken. In de gevallen van Bandé en Schuurs had Ajax twee spelers hoog op het lijstje staan die zich ook graag tijdig aan de Amsterdammers wilden binden.

Alles voor Champions League
De koerswijziging van Ajax kan nog wel eens van grote betekenis voor de club en het Nederlandse voetbal gaan worden. Als de Amsterdammers bij de eerste twee in de Eredivisie eindigen wacht volgend seizoen weer de voorronde van de Champions League. Met een krachtige selectie die vroeg rond is moet een Rostov-, Nice- of Rosenborg-scenario voorkomen worden. Daar kan een andere transferstrategie van Ajax een flink handje bij helpen: het halen van ervaren spelers. Daar ontbeert het de Amsterdammers nog aan.