Nederland is CL-ticket definitief kwijt; ook slecht nieuws voor bekerwinnaar

Nederland is CL-ticket definitief kwijt; ook slecht nieuws voor bekerwinnaar

08-12-2017 00:30
45

De zeges van Feyenoord en Vitesse op respectievelijk SSC Napoli (2-1) en OGC Nice (1-0) deze week komen te laat voor het Nederlandse voetbal. Op de welbekende coëfficiëntenlijst van de UEFA raken 'we' de twaalfde plaats definitief kwijt aan Zwitserland. Dat betekent niet alleen het verlies van een Champions League-ticket, ook voor de winnaar van de KNVB Beker heeft dat per 2019 vervelende gevolgen. 

Het stond al vast dat de kampioen van 2018 zich via voorrondes moet plaatsen voor de Champions League. Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, PSV en bekerwinnaar Vitesse wisten dat er Europese punten gepakt moesten worden om het directe CL-ticket voor de kampioen van het jaar daarop te behouden.

Dat liep echter faliekant mis. Ajax, PSV en Utrecht sneuvelden in de voorrondes en Feyenoord (Champions League) en Vitesse (Europa League) overleefden de groepsfases niet. Geen enkele Nederlandse ploeg overwintert in Europa, voor het eerst sinds 1998. 

Met de twaalfde plaats was de Nederlandse bekerwinnaar in 2019 in ieder geval nog zeker van een rechtstreeks ticket voor de Europa League. Zwitserland, dat nu met FC Basel nog een team in de Champions League heeft, gaat echter over ons heenwippen. Dat betekent dat er ook in 2019 twee voorrondes moeten worden afgewerkt door de bekerwinnaar voordat deze mag uitkomen in het hoofdtoernooi. Voor de bekerwinnaar van dit seizoen geldt dat ook al. 

Tsjechië en Griekenland hijgen Nederland ondertussen in de nek. Die landen hebben allebei één overwinteraar (Viktoria Plzen en AEK Athene) in Europa.  

Bij FOX Sports werd analist Kenneth Perez donderdag geconfronteerd met het nieuws dat Nederland nu per 2019 definitief het directe toegangsbewijs naar de Champions League kwijt is. "We moeten dus helemaal vanaf onderaan beginnen... Laten we hopen dat we sterker terug komen. Anders switch ik echt naar Denemarken."