'UEFA weet rechten niet te verkopen: Champions League mogelijk achter decoder'

'UEFA weet rechten niet te verkopen: Champions League mogelijk achter decoder'

08-12-2017 09:57
22

De Champions League is mogelijk niet lang meer te zien op het open kanaal. De UEFA weet de rechten niet te verkopen aan de betreffende zenders, waardoor het miljardenbal wel eens achter de decoder kan verdwijnen.

Dat meldt het Algemeen Dagblad, dat zich baseert op bronnen. Doordat de kijkcijfers teruglopen, het rechtenpakket meer kost dan het oplevert en de onzekerheid over Nederlandse deelnemers, is de interesse voor de Champions League afgenomen. Momenteel is het Europese topvoetbal nog te zien bij Veronica, maar dat contract loopt komend jaar af.

Zenders betaalden in het verleden tussen de zeventien en 25 miljoen euro voor de rechten, maar niemand wil dat nog neertellen. SBS en RTL zijn de belangrijkste gegadigden in Nederland. Ook de Europa League kampt met een gebrek aan belangstelling. Sportmarketeer Ruud van der Knaap stelt dat alle duels met een Nederlandse club en de finale wel op het open kanaal moeten blijven.

"Ziggo Sport is dat niet, maar ze kunnen wel degelijk de Champions League kopen. Dan moeten ze die bewuste wedstrijden wel via een sub¬licentie aan een open kanaal verkopen", legt Van der Knaap uit. Volgens hem is ook een deal van de UEFA met Google of Facebook een optie. "Dat zie je ook in de VS, waar Twitter de rechten heeft van het American Football."