Dramatische klassering Eredivisie-clubs: Ajax en PSV tussen 'voetbaldwergen'

Dramatische klassering Eredivisie-clubs: Ajax en PSV tussen 'voetbaldwergen'

08-12-2017 12:20
55

Hoe dramatisch het vroeg afgelopen seizoen van de Nederlandse clubs in Europa was is duidelijk zichtbaar op de coëfficiëntenranglijst. In het klassement van dit seizoen staat Nederland op de 28e (!) plek.

In totaal pakte Nederland 14,5 punten, maar omdat alle punten gedeeld door vijf gaan (vanwege vijf Europese deelnemers waren) komen de Eredivise-clubs uit op een gemiddelde van 2.9. Daarmee staan we op de 28e plek. Mogelijk dat we nog één plekje gaan zakken. Van de landen onder Nederland heeft alleen Roemenië (33) nog een een ploeg actief in Europa: Steaua Boekarest. Het gemiddelde van de Roemeense clubs ligt nu op 2.5.

Zeker is al dat Nederland een slechter Europees seizoen heeft gedraaid dan Macedonië (27), Wit-Rusland (26), Schotland (25), Noorwegen (24), Bulgarije (23), Kazachstan (22) en Azerbeidzjan (21). Ook top-twintig landen als Tsjechië, Slovenië, Israël, Servië en Cyprus doen het beter. Engeland doet het momenteel het beste met gemiddeld 15.785 punten. België doet het nog slechter dan Nederland met een 32e plek en alle clubs al uitgeschakeld.

Clubs
Feyenoord heeft de meeste punten verzameld voor Nederland dit seizoen. De Rotterdammers kregen vier punten voor deelname aan de Champions League en twee punten voor de overwinning op Napoli. Daarmee staat het op de gedeeld 46e plek van de Europese clubranking, samen met clubs als AS Monaco, Borussia Dortmund, Nice, Qarabag, FC Lugano. Clubs als Sheriff Tiraspol en Östersunds doen het beter dan de Rotterdammers.

Vitesse, dat de Europa League-groepsfase haalde, is de tweede Nederlandse club op de ranglijst op plek 64, waar ook teams als Hoffenheim, Benfica, Austria Wien, Rosenborg en Hertha BSC staan. Ajax en FC Utrecht (beiden uitgeschakeld in Europa League-play offs) staan met 1,5 punt op de gedeeld 81e plek op de ranglijst. Daarmee hebben de Amsterdammers en Utrechters het net zo goed gedaan als Hafnarfjardar, Altach, Videoton, Shkendija Tetovo, maar ook Fenerbahçe.

De laatste Nederlandse club is natuurlijk PSV, dat twee keer verloor in de tweede kwalificatieronde en op plek 103 staat in een illuster rijtje met onder meer Marieham (Finland), Grenland (Noorwegen), The New Saints (Wales) en Samtredia (Georgië).  Afhankelijk van de prestaties van de nog actieve clubs na de winterstop kunnen er nog veranderingen plaatsvinden op de ranglijst.

Bron: Bert Kassies