Spelersrapport: De Jong én Ajax-verdediger uitblinkers, zes onvoldoendes PSV

Spelersrapport: De Jong én Ajax-verdediger uitblinkers, zes onvoldoendes PSV

10-12-2017 19:30
87

Hoogstaand voetbal was het allerminst bij Ajax - PSV. Toch wist Ajax zich na rust te onttrekken van het vechtvoetbal en legde PSV zo op de pijnbank: 3-0. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Ajax

Andre Onana – 6,5: Had niet een veel makkelijkere dag kunnen hebben. Op een afstandschotje van Luckassen en een kopbal van Luuk de Jong na, had de keeper net zo goed thuis kunnen blijven. Zag Van Ginkel nog de lat raken.

Joël Veltman – 6,5: Speelde goed en ging voorop in de strijd, maar overdreef soms ook. Kreeg het aan de stok met Lozano, Luckassen en Luuk de Jong. Klein wonder dat hij de wedstrijd eindigde zonder gele kaart.

Matthijs de Ligt - 7: Had een aantal prachtige crosspassjes naar de buitenspelers en daarnaast hield hij Luuk de Jong in toom. Had wel moeten scoren na rust.

Maximilian Wöber – 7,5: De jonge verdediger speelde met bravoure. Was niet te schuw om op te komen stomen om de PSV'ers in verwarring te brengen.

Frenkie de Jong – 8: Zijn nieuwe rol beviel hem goed. Aangezien Ajax driekwart van de wedstrijd de bal had, was hij eigenlijk vooral middenvelder. Maar mede dankzij zijn dynamiek kon Ajax zo domineren in het balbezit.

Lasse Schöne - 7: Maakte dankbaar gebruik van de ruimte die hem geboden werd voor de 2-0. Als de Deen iets goed kan, is het schieten. Toch durfden de PSV'ers het wel aan, met alle gevolgen van dien.

Donny van de Beek - 7: Was voor de pauze vrij anoniem, maar na de rust kwam er peper in zijn spel. Bekroonde dat met een prima goal, na een uitstekende loopactie.

Hakim Ziyech – 6,5: Was dit keer eens niet de sterspeler in een topper, weinig steekpassjes kwamen aan. Toch hield hij samen met De Jong, Van de Beek en Schöne volledig de controle over het middenveld.

David Neres - 7: Naast het feit dat hij de wedstrijd openbrak met zijn goal, had Neres sowieso een prettige namiddag. Hij kwam Brenet keer op keer makkelijk voorbij.

Kasper Dolberg – 5,5: Was geen goed aanspeelpunt en had moeite met Isimat die continu in zijn nek hing. Toch had hij de kopkans vlak voor rust wel moeten verzilveren.

Justin Kluivert – 6,5: Moest het vooral hebben van lange ballen door de lucht, wat niet zijn sterkste punt is. Hield de bal wel goed in de ploeg, waardoor Ajax de druk op de ketel kon houden na de rust.

Invallers

Klaas-Jan Huntelaar- x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Deyovaisio Zeefuik - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Siem de Jong - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

PSV

Jeroen Zoet – 5,5: Leek wel in slow motion te duiken richting het schot van Neres. Met een beetje meer overtuiging pakt hij die bal. De tweede en derde goal vielen hem minder kwalijk te nemen.

Santiago Arias – 6: Hoewel Kluivert niet de gevaarlijkste Ajacied was, maakte Arias zelf amper indruk. Bij een gebrek aan buitenspelers is het aan hem om voor breedte te zorgen, maar hij kwam pas op de Ajax-helft toen het allang te laat was.

Daniel Schwaab - 6: Kon in de eerste helft, toen de PSV-organisatie goed stond, nog wel staande blijven. Maar toen het kaartenhuis in elkaar donderde na rust, ging ook Schwaab daarin mee.

Nicolas Isimat-Mirin – 5: Was in ieder geval altijd in de buurt van Dolberg. Al liet hij zich ook nog wel aftroeven, wat zeker voor rust een tegentreffer gekost had moeten hebben.

Joshua Brenet - 5: Vooral aan de eerste helft de zwakste schakel achterin bij PSV. Neres had geen kind aan hem, met hoge ballen verdedigen had hij moeite en ook bij de derde tegengoal zagen we een onbeholpen Brenet.

Derrick Luckassen – 5: Het Luckassen-foefje van Cocu pakte rampzalig uit. Hij was zwak aan de bal, verloor ondanks zijn fysieke gesteldheid bijna ieder duel en als kers op de taart liet hij Van de Beek lopen bij de 3-0.

Jorrit Hendrix - 6: Begon goed aan de wedstrijd met een prima blok en een slimme interceptie. Na de schop Schöne verloor hij wel zijn hoofd weer. Dat had hem ook makkelijk een tweede gele kaart kunnen opleveren.

Marco van Ginkel - 6: Geen grote fouten gemaakt, maar kwam zelf niet aan voetballen toe. Als PSV niet in een ritme komt, door de bal elke keer weg te geven, heeft het ook weinig aan de aanvoerder.

Gaston Pereiro - 4: Werkelijks niets lukte bij de Uruguayaan. Nou heeft hij al snel de schijn tegen, omdat Pereiro laconiek oogt. Maar met dat excuus komt hij nou niet weg, hij heeft niets gedaan in de Johan Cruijff Arena.

Jürgen Locadia - x: Moest al na 10 minuten afhaken met een hamstringblessure.

Hirving Lozano - 4: Speelde zijn slechtste wedstrijd in een PSV-shirt. De Mexicaan had continu ruzie met de bal, misverstanden met zijn ploeggenoten en is geen enkele keer gevaarlijk geweest. Misschien bewijs dat Lozano nog wel iets meer dan een seizoen nodig heeft om de Eredivisie te ontgroeien.

Invallers
Luuk de Jong – 5: Cocu koos in eerste instantie voor bewegelijkheid voorin, maar na tien minuten ging dat plan de prullenmand in na de blessure van Locadia. Maar De Jong was nooit het aanspeelpunt dat hij had moeten zijn en liet bovendien een niet te missen kans liggen voor de eretreffer.

Steven Bergwijn - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Bart Ramselaar - x: Speelde te kort voor een beoordeling.