Ajax heeft 'enorm wapen': 'Een openbaring, een betere versie dan Beckenbauer'

Ajax heeft 'enorm wapen': 'Een openbaring, een betere versie dan Beckenbauer'

12-12-2017 07:00
68

Frenkie de Jong maakte in de topper tegen PSV indruk als inschuivende verdediger. Arie Haan ziet dat oude tijden herleven en vindt dat Ajax in ieder geval in de Eredivisie elk duel zo kan spelen.

"Prachtig man, dat Ajax weer zo speelt", steekt Haan van wal in het Algemeen Dagblad. Hoewel De Jong zijn toekomst op het middenveld ziet, denkt Haan daar anders over. "Ik vind die knul echt een openbaring. Ik heb echt van hem genoten tegen PSV. Nu ga je misschien lachen: hij is een betere versie van Franz Beckenbauer. En dat moeten mensen wel goed interpreteren. Wat ik vooral bedoel: hij heeft óók nog snelheid en passeert zo makkelijk. Een enorm wapen."

Haan genoot van het lef waarmee de twintigjarige Ajacied speelde. Bijna elke bal was vooruit. "Dat was fijn om te zien bij Ajax. Dat gebrei van verdedigers kennen we inmiddels wel." De oud-international beseft wel dat De Jong niet elke wedstrijd zo veel ruimte krijgt. "Nee, die krijgt natuurlijk 'een vent' op zich. Maar dat hoeft helemaal niet uit te maken. Dan komt Lasse Schöne weer vaker vrij. En als ook hij wordt vastgezet, ontstaat er daar achter weer ruimte."

"Met het voetballende vermogen van Ajax moet dit systeem, zeker in de Nederlandse competitie, elke week kunnen. Het vergt extreme concentratie van de verdedigers. Maar Matthijs de Ligt en die Oostenrijker Max Wöber bevallen mij zeer", besluit Haan.