FM-wonderkind en bíjna naar Arsenal: dit moet je weten over Maximiliano Romero

FM-wonderkind en bíjna naar Arsenal: dit moet je weten over Maximiliano Romero

14-12-2017 14:00
28

Liefst tien miljoen euro gaat PSV volgens diverse media op tafel leggen voor de achttienjarige Maximiliano Romero. Deze week zet de Argentijnse spits zijn handtekening onder een vijfjarig contract dat per 1 juli 2018 ingaat. Wie is dit nieuwe Eredivisie-pareltje precies? Vijf dingen die je móet weten. 

Vijftienjarige topscorer
Volgers van het Argentijnse voetbal kennen Romero al geruime tijd als een groot talent. De 1 meter 79 lange spits doorliep de gehele jeugdopleiding van Vélez Sarsfield, een volksclub uit Buenos Aires. Drie jaar geleden maakte hij naam als algeheel topscorer van alle Argentijnse amateurliga's. Op vijftienjarige leeftijd scoorde Romero liefst 33 keer voor Vélez in de zogenaamde Octava División, een divisie voor spelers die maximaal vijftien jaar oud zijn. In februari 2016 maakte de jeugdinternational officiële debuut voor Vélez. Zijn eerste seizoen leverde drie goals op. 

Bijna naar Arsenal
Het scheelde niets of Romero was nu speler van Arsenal geweest. Ruim twee jaar geleden vertelde Rolando Zarate, de zaakwaarnemer van de spits, aan Argentijnse media dat een transfer naar The Gunners zo goed als rond was. "Ik ben in Londen geweest om te onderhandelen. Ik heb Arsène Wenger twee keer gesproken en het gevoel is goed", aldus de spelersmakelaar in april 2015. Arsenal was bereid om Romero tot eind 2017 in Argentinië te laten spelen. Een zware knieblessure gooide roet in het eten. Arsenal vertrouwde het niet en verlegde de interesse naar andere spelers. 

Net als Ronaldo
De geschiedenis lijkt zich te herhalen nu een groot talent uit Zuid-Amerika naar Eindhoven verkast in plaats van naar Stuttgart. Tot enkele dagen geleden wees alles er nog op dat VfB Stuttgart aan de haal zou gaan met Romero. In 1994 zag een scout van Die Schwaben de toen zeventienjarige Ronaldo Luiz Nazário de Lima in actie namens het Braziliaanse Cruzeiro. Ronaldo scoorde twee keer en gaf twee assists. Direct werd er een telefoontje naar Duitsland gepleegd: Stuttgart móest deze tiener halen. Zes miljoen dollar was in die tijd echter nog een stevig bedrag. Het lukte de Duitse club niet om Ronaldo in te lijven. Kort daarop hengelde PSV hem binnen - en de rest is geschiedenis. 

Prima gemiddelde
Wie kijkt naar de cijfers van Romero dit seizoen, denkt wellicht dat de tiener een sluwe goaltjesdief is. In tien competitieduels namens het kwakkelende Vélez scoorde hij tien keer. In de eerste twee wedstrijden was het al vier keer raak. Romero is in de ogen van kenners echter geen pure afmaker. Op Zuid-Amerikaanse blogs wordt hij meer beschreven als een targetman, een aanvaller die - zeker voor zijn leeftijd - fysiek zéér sterk is, een goede pass in huis heeft en ook oog lijkt te hebben voor zijn medespelers. Hij kan in zowel in een systeem met twee spitsen als een tactiek met één aanvaller prima uit de voeten

Wonderkind in Football Manager
Fanatieke spelers van de populaire voetbalgame Football Manager kennen de potentie van Romero natuurlijk allang. Sinds de editie van 2015 komt de naam van de Argentijn telkens terug op lijstjes met grootste wonderkinderen van het spel. Wie slim is, koopt Romero vroeg voor enkele miljoenen. Niet zelden is hij een paar jaar later onbetaalbaar, één van de beste spitsen ter wereld en rijgt hij de doelpunten aaneen in Barcelona, Madrid of Manchester. 

De scouts van Football Manager geven Romero hoge beoordelingen voor (zie onder) met name koppen, flair, het bewegen/ruimte vinden zonder bal en strafschoppen nemen. Wat sowieso opvalt zijn de hoge cijfers qua fysiek. Hoe jong Romero ook mag zijn, PSV lijkt echt een tank in huis te halen.