De Ligt: 'Nog nooit tegen hem gespeeld, maar hoor dat hij een lastpak is'

De Ligt: 'Nog nooit tegen hem gespeeld, maar hoor dat hij een lastpak is'

16-12-2017 07:14
11

Matthijs de Ligt speelt door blessures de laatste weken met Frenkie de Jong als partner in de defensie. Dat is voor de achttienjarige verdediger ook weer een nieuwe rol.

"Ik speel echt in dienst van Frenkie, weet wat hij kan en probeer me daaraan aan te passen", zegt De Ligt in De Telegraaf. "Hij is opbouwend echt een meerwaarde voor ons en verdedigend voert hij zijn taken goed uit. Het is voor mij zaak meer mijn momenten uit te kiezen om te gaan. Soms moet ik de controle houden. Ik kijk wat het team nodig heeft. In principe sta ik gewoon op de spits en zwerft Frenkie er een beetje omheen om de nummer tien op te pakken."

"Ik moet echt op de spits gefocust zijn en Frenkie coachen dat hij de lijn naar de spits afsnijdt, zodat ik wat ontlast word", vervolgt De Ligt over de nieuwe rolverdeling. "In de coaching heb ik een belangrijke rol gekregen. Daar maak ik stappen in en dat is en goede ontwikkeling, denk ik. Het is een beetje de omgekeerde wereld dat ik nu het voortouw moet nemen, maar dat is niet per se slecht. Ik geniet er ook wel van dat ik mijn verantwoordelijkheid kan pakken, Dat Frenkie fysiek minder sterk lijkt, is niet erg. Er zijn genoeg kleine verdedigers geweest die slim waren. En daar is hij er ook wel een van."

Tegen AZ krijgt De Ligt te maken met Wout Weghorst. In het Algemeen Dagblad verheugt hij zich op die duels. "Ik heb nog nooit tegen hem gespeeld, maar hoor van iedereen dat hij een lastpak is. Op een positieve manier dan, hè. Goed, ik heb er zin in."