'4-3-3 en Jaap Stam loste de problemen wel op. Jullie zijn te veel blijven hangen'

'4-3-3 en Jaap Stam loste de problemen wel op. Jullie zijn te veel blijven hangen'

16-12-2017 10:14
20

De populariteit van Nederlandse trainers in het buitenland is dit seizoen op een historisch dieptepunt geraakt. Andries Jonker, Frank de Boer, Ronald Koeman, Peter Bosz en Albert Stuivenberg slaagden er allen niet in om de kerst te halen in Duitsland, Engeland en België.

En dat terwijl Nederland lange tijd als pioniersland in het voetbal werd gezien, zo vindt ook Peter Hyballa. "Och, jongen, toen ik als tiener naar jullie voetbal op televisie keek. Jullie waren zo goed, zo koersbepalend, zo veel verder dan wij", aldus de oud-trainer van NEC tegenover het Algemeen Dagblad. Volgens Hyballa is Nederland inmiddels ingehaald door de concurrentie. "Duitsland en Spanje hebben jullie spelopvatting deels gekopieerd, maar dan veel intenser, sneller, met moderne tactische accenten. Jullie voetbal is de laatste jaren nooit echt geëvolueerd."

Volgens Chris van Puyvelde heeft ook België inmiddels stappen gemaakt ten koste van Nederland. "Als je vroeger in China kwam, begonnen ze alleen over ons bier en over onze chocola'', vertelt de technisch directeur van de Belgische voetbalbond, in het verleden assistent-trainer van sc Heerenveen. "Nu was ik daar voor een werkbezoek en zei iedereen: goh, met al dat voetbaltalent moeten jullie ook wel geweldige trainers hebben. En ik denk ook dat we goede aan het voortbrengen zijn. Er is niet veel reden nog per se een Nederlandse coach te willen."

De Hollandse School is lange tijd leidend geweest in Nederland, maar is volgens Van Puyvelde achterhaald. "4-3-3, buitenspelers met kalk aan de schoenen, offensief voetbal met heel weinig defensieve organisatie. Want Jaap Stam loste het wel op als er problemen kwamen; in die zin zijn jullie wat te veel blijven hangen."