'Huntelaar is niet de beste spits, maar zeker wél de meest vervelende'

'Huntelaar is niet de beste spits, maar zeker wél de meest vervelende'

18-12-2017 09:00
27

Echte topspitsen hoeven geen goede wedstrijd te spelen om tóch beslissend te zijn, luidt het welbekende voetbalcliché. Klaas-Jan Huntelaar bewees het zondagmiddag in Alkmaar. Tijdens de clash tussen AZ en Ajax (1-2) tekende de routinier voor de gelijkmaker én lokte hij een strafschop uit. Wrang voor Stijn Wuytens, één van zijn bewakers. VoetbalPrimeur sprak hem na de wedstrijd. 

Paul Audenaerd
ALKMAAR

"Dit is héél zuur. Ik denk dat we best een aardige wedstrijd spelen. We creëren veel kansen. In de eerste helft hadden we het écht goed voor elkaar", blikte Wuytens terug op de thuisnederlaag van zijn elftal. "Na de pauze werden zij sterker. De ruimtes worden groter, wij gaan iets minder goed voetballen. Na die penalty domineerde Ajax", 

En dan sta je hier na afloop, misschien met het gevoel dat je het best aardig hebt gedaan tegen Huntelaar. Toch beslist hij de wedstrijd.
Wuytens: "Je wéét dat het zo'n spits is. Hij werkt hard, hij sleurt, hij wacht op z'n momentjes. Die gelijkmaker... Wij geven een verkeerde bal, een steekpass en hij is weg. Die bal van David Neres was echt perfect - nét tussen mij en Pantelis Hatzidiakos in. Er gleed ook nog iemand uit, volgens mij. Het ging zo snel. In een paar secondes was het gebeurd."

Het strafschopmoment na rust geeft de doorslag. Ook weer een handigheidje van Huntelaar.
"
Die penalty, dat is een kwestie van ervaring. Huntelaar voelt dat-ie wordt vastgehouden en valt. Hij blijft zó geduldig in een wedstrijd. Dat is zijn kwaliteit. Huntelaar laat zich niet opnaaien, blijft altijd rustig, omdat hij wéét dat er een paar momentjes gaan komen. Dat blijkt nu wel: een goal en een penalty uitgelokt."

Jouw beste tegenstander ooit in de Eredivisie? 
"Nou, misschien niet de beste, maar zeker wél de meest vervelende, haha. Hij is continu bezig. Bij een lange bal bijvoorbeeld. Hij kijkt niet naar de bal, maar eerst loopt-ie tegen je aan. Dat zijn van die kleine slimmigheidjes. Daaraan merk je dat het echt een goede spits is. Bij voorzetten loopt hij weg uit je rug... Je moet continu scherp zijn."

Lees ook: Ajax overleeft prachtige wedstrijd tegen concurrent AZ en staat tweede