Penaltymissers Ziyech en De Ligt breken Ajax op: Twente naar kwartfinale

20-12-2017 23:25
35

FC Twente heeft zich woensdagavond ten koste van Ajax geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB Beker. In Enschede moest er een verlenging en strafschoppenserie aan te pas komen na een 1-1 stand na 120 minuten. De thuisploeg trok uiteindelijk aan het langste eind door missers van Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt: 6-5.

Aanvankelijk zag het er helemaal niet naar uit dat Ajax een zware avond tegemoet ging, al wisten de Amsterdammers de laatste vijf duels met Twente niet te winnen en werd het begin december nog 3-3 in de Grolsch Veste. Ondanks de slechte voortekenen kwam Ajax na achttien minuten wel op voorsprong. De uitblinkende Justin Kluivert kapte naar binnen en schilderde de bal in de rechterbovenhoek: 0-1.

Ajax was in het vervolg nauwelijks in staat om door de Twentse muur te breken. Andersom werd de fysieke ploeg van trainer Gertjan Verbeek ook amper gevaarlijk. Wel hadden de Tukkers reden tot klagen bij drie momentjes rond Mitchell Dijks. De linksback van Ajax maakte eerste twee keer hands en beukte vervolgens Hidde ter Avest wel heel enthousiast omver in de zestien. Scheidsrechter Pol van Boekel zag het echter door de vingers.

In de tweede helft kroop Twente wat meer uit zijn schulp en dat leverde meteen kansen op. Tom Boere (ex-Ajax) en Fredrik Jensen hadden het vizier echter niet op scherp staan. Aan de andere kant verzuimden Hakim Ziyech, Kasper Dolberg en David Neres het bekerduel in het slot te gooien. Daar kreeg Ajax uiteindelijk na 91 minuten de rekening voor gepresenteerd. Oussama Assaidi kapte Siem de Jong uit en schoot via de rug van Joël Veltman raak: 1-1.

Ajax-trainer Marcel Keizer riep de late gelijkmaker deels over zichzelf af door verdedigend te wisselen, met de aantekening dat Kluivert geblesseerd was en Frenkie de Jong ziek. In de verlenging maakte Ajax de meeste aanspraak op de overwinning. De missie van Twente werd er bovendien niet makkelijker op toen Thomas Lam zijn tweede gele kaart kreeg. De daaropvolgende vrije trap werd uit de kruising getikt door Twente-doelman Joël Drommel en de rebound was niet aan invaller Klaas-Jan Huntelaar besteed.

Omdat de verlenging uiteindelijk geen doelpunt meer opleverde, moest er een penaltyserie aan te pas komen om de beslissing te forceren. Daarin wist Twente het hoofd het meest koel te houden. Adnane Tighadouini miste de vijfde strafschop, Hakim Ziyech de achtste, waarna Matthijs de Ligt de schlemiel van de avond werd door penalty nummer veertien te missen. Twente staat in de kwartfinale van de KNVB Beker.