Blind: 'De volgende ochtend kwam het nieuws keihard binnen. Verschrikkelijk'

Blind: 'De volgende ochtend kwam het nieuws keihard binnen. Verschrikkelijk'

22-12-2017 07:15
8

Daley Blind won in 2017 de mooiste wedstrijd uit zijn loopbaan, de Europa League-finale tegen zijn oude club Ajax. Het voelde ook dubbel in de dagen na de terreuraanslag in Manchester.

Blind lag op 22 mei al op bed, toen het misging in de Manchester Arena. "De volgende ochtend kwam het nieuws natuurlijk keihard binnen. Verschrikkelijk", zegt de linkspoot in het Algemeen Dagblad. "Ik werd al vroeg wakker gebeld door een vriend. Die vroeg geschrokken: Gaat het met je? En zo waren er vele app'jes en berichten. Je gaat meteen terugdenken: sjonge, een maand geleden was ik zelf op die plek. Mijn vriendin en ik waren toen bij een optreden van Ed Sheeran."

Uitgerekend Stockholm, waar de Europa League-finale werd gespeeld, was een maand eerder in de ban van terreur. Op 7 april ramde een truck daar een warenhuis. "Het komt zo allemaal wel dichtbij, ja", zegt Blind. "Ik heb zelf Hannover meegemaakt, de interland met Oranje tegen Duitsland die in 2015 door terreurdreiging op het laatste moment werd afgelast. En eind vorig seizoen was er een bommelding op Old Trafford. Toen ging een competitieduel van ons niet door."

Blind erkent dat hij op zijn hoede is. "Mijn vader heeft me altijd geleerd: als je ergens alleen op straat loopt, in het donker bijvoorbeeld, en je ziet drukte voor je, steek lekker over en loop naar de andere kant. En als je ergens moet zijn waar het druk is, zorg dan dat je er niet middenin staat en geen kant op kunt."

In de finale speelde United ook voor de stad, zo hield manager José Mourinho zijn spelers voor. "De boodschap van Mourinho was inmiddels gaan leven in de groep: de finale zou óók een kans zijn om iets terug te doen voor de stad. Zo stonden we erin", aldus Blind, die zijn oude club Ajax met 2-0 de baas was.