Schaken over Van Gaal: What the fuck, dacht ik. Wat is dit voor een gekke man?

Schaken over Van Gaal: "What the fuck, dacht ik. Wat is dit voor een gekke man?"

30-12-2017 22:32
38

In aanloop naar het WK 2014 in Brazilië werd Ruben Schaken, toen nog speler van Feyenoord, bij de selectie van het Nederlands elftal gehaald. Daar kreeg hij te maken met bondscoach Louis van Gaal. De voormalig rechtsbuiten wist in eerste instantie niet wat hij meemaakte, zo blijkt in zijn eerder dit jaar verschenen biografie Einde aan de bullshit. 

"Van Gaal wachtte ons beneden op en schudde iedereen de hand. Hij deed zijn praatje en dat was een legendarisch praatje, moet ik zeggen", herinnert Schaken zich. "Nadat hij de nieuwelingen één voor één af ging, vervolgde de trainer zijn algemene speech: jongens, ik ben niet Ronald Koeman, ik ben ook niet Frank de Boer... Ik ben Louis. Van. Gaal. Frank de Boer en Ronald Koeman waren mijn jongens. Ik heb ze alles geleerd. Hier gaan we het doen op mijn manier."

"What the fuck, dacht ik. Wat is dit voor een gekke man? In een twintig minuten durende stortvloed van woorden legde de trainer ons uit wat zijn filosofie inhoudt en waarom hij de beste is. Persoonlijk houd ik er wel van als iemand zo duidelijk is en niets aan het toeval overlaat."

Schaken had ook zijn bedenkingen. "Het werd pas echt gênant toen Van Gaal tijdens de bespreking alle spelers één voor één af ging om hun kwaliteiten en beperkingen te bespreken. Dat vond ik heel ongemakkelijk, zo in het openbaar. Huntelaar, jij speelt. Maar als ik zie dat je weer inzakt dan haal ik je er meteen af. Als ik spelers wil die inzakken, stel ik Van Persie op. Als hij inzakt, gebeurt er wat. Hij is technisch, kan wegdraaien en openen. Jij bent een target-man die ballen moet vasthouden en in de box moet blijven, zei hij tegen Klaas-Jan."